bezár
 

film

2016. 01. 06.
Januárban ismét BIDF vetítés a Bem moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest International Documentary Festival 2015 decemberétől minden hónapban levetít egy nagy sikert aratott filmet a BIDF 2015 programjából, a második alkalommal, 2016. január 28-án, 18 és 20 órai kezdettel, a Dán Nagykövetség együttműködésével a Demokraták (Democrats) című dán dokumentumfilm lesz látható a budapesti Bem moziban.

Democrats / Demokraták

Camilla Nielsson, Dánia, 2014

Afrika egyik legvéresebb választása után 2008-ban koalíciós kormány alakul Zimbabwében. Az ország vezetője, Robert Mugabe szimbolikus gesztust tesz az ellenzék felé: nagylelkűen felajánlja, készítsenek együtt olyan alkotmányt, amelyet az egész társadalom támogat – ahogy azt demokráciákban szokás. Ezt persze autokrata elnökhöz méltóan saját szájíze szerint képzeli. A film több mint három éven át követi az ellenzék és a kormánypárt egy-egy alkotmányjogászának hétköznapjait, kínlódásait, küzdelmeit ennek a nem épp egyszerű feladatnak a kivitelezésében. Miután túlteszik magukat az egymással szemben táplált kezdeti ellenérzéseiken, egyetértés alakul ki a két férfi között. Főleg, miután kiderül, a kormánypárti politikust pártja támogatói is támadják. Ráadásul a saját pártja azzal vádolja, hogy lepaktál az ellenséggel, ami Zimbabwében gyakorlatilag halálbüntetést von maga után. A film azt is megmutatja, hogy olykor még egy kormánypárti jogász sincs biztonságban a zsarnoki hatalomtól, ha következetesen próbálja követni az elveit.

prae.hu

A filmet magyar felirattal vetítik.

A vetítés időpontja és helyszíne: 2016. január 28., 18:00 és 20:00 óra, Bem mozi (1027 Budapest, Margit körút 5.).

A 900 Ft-os jegyért nemcsak egy jó filmet hanem egy pohár sört vagy egy pohár bort is kínálnak a szervezők. A film után meghívott "hozzáértők" vitája következik.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vetítésre regisztráció szükséges a bidf.guests@gmail.com e-mail címen.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés