bezár
 

film

2009. 02. 14.
Operafilmet készít Emir Kusturica a Híd a Drinánból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Operafilmet készít Emir Kusturica világhírű szerb rendező Ivo Andric Híd a Drinán című művéből. A munkával 2011-re akar elkészülni, mert akkor lesz 50 éve, hogy a szerb író alkotásáért megkapta a Nobel-díjat.

prae.hu

Mint a rendező és Nebojsa Bradic szerb kulturális miniszter bejelentette, a film, amely fölött Boris Tadic államfő vállalt védnökséget, valószínűleg nemzetközi összefogással készül el. A koprodukció lehetséges résztvevői között van Törökország is, mivel az alapmű és a film címében szereplő hidat a szerb születésű Szokoli Mehmed pasa építtette 1571 és 1577 között a ma Boszniához tartozó Visegrádnál.

Kusturica azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb gondot az jelenti számára, miként ábrázolhatja az Andric-regény felölelte négyszáz év eseményeit. Mint mondta, már régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy operafilmet rendezzen, mivel a megjelenésében képzőművészeti eszközöket is sűrűn használó, zenét és színjátszást is magába foglaló opera totális művészi élményt tud nyújtani.

A rendező szerint a Híd a Drinán lesz a legnagyobb kihívás számára az 1995-ös, Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott Underground című filmje óta.

Ahhoz, hogy a mű megszülessen, még forgatókönyv kell, zeneszerzőt kell találni, s utána kezdődhet a forgatás. Költségvetés természetesen még nincs, de a szerb kulturális minisztérium szavaiból ítélve Belgrád nem fogja sajnálni rá a pénzt.

"Ebben a regényben van a jelenünk, a múltunk, s félek, hogy a jövőnk is. Ez a mi Ótestamentumunk" - mondta a terv bejelentésekor Nebojsa Bradic.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés