bezár
 

irodalom

2015. 12. 20.
Házaspárbaj, harmincezer oldal, három Aegon-díjas
Száznál több jelölés érkezett a 11. Aegon Művészeti Díjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Házaspárbaj, harmincezer oldal, három Aegon-díjas Minden eddiginél több, 110 könyvet jelöltek a kiadók a 11. Aegon Művészeti Díjra, amely Magyarország legrangosabb magánalapítású irodalmi elismerése, a nyertes mű szerzője nettó 3 millió forintot kap.

Idén 28 könyvkiadó – köztük határon túliak is – 110 kortárs magyar könyvet ajánlott, vagyis harminc százalékkal nőtt a jelölések száma az előző évhez képest. Az egyelőre titkos összetételű hétfős zsűri minden tagjára közel harmincezer oldal végigolvasása vár a következő hetekben. Novellát, drámát, gyerekverseket, kisregényt, nagyregényt, esszét, útinaplót és haikut is olvashatnak, míg végül megteszik javaslataikat a díj shortlistjére kerülő legjobb tíz könyvre.

prae.hu

Három Aegon-díjas szerző is a jelöltek között van: Spiró György – aki két könyvével is szerepel a listán (Drámák IV. és Diavolina), Rakovszky Zsuzsa és Térey János. Erős a fiatal kortársak jelenléte is – Závada Péter, Péntek Orsolya, Áfra János és Nyerges Gábor Ádám. Ismét verseng egymással férj és feleség – Dragomán György és Szabó T. Anna. A kiadók jelölés-rekordját idén is a Magvető tartja, 39 könyvvel indultak, második a jubileumi díjazott Péterfy Gergely kiadója, a Pesti Kalligram a maga 10 kötetével.

A 2016-os, sorrendben tizenegyedik Aegon Művészeti Díjat jövő tavasszal adják át. A jelöltek szűkített, zsűri által összeállított tízes listáját is megismerhetik majd az olvasók a díj honlapjáról.

Aegon

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés