bezár
 

zene

2015. 12. 17.
Koncerttel és könyvvel emlékeznek a 125 éve született Sergio Failoni karmesterre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hangversennyel és könyvvel emlékeznek a 125 éve született olasz karmesterre, Sergio Failonira, aki 1928-tól két évtizeden át tevékenykedett a budapesti Operaházban, világszínvonalra emelve a dalszínház előadásait.

Sergio Failoni tiszteletére december 22-én az Erkel Színházban rendeznek áriaestet, amelyen korunk egyik vezető olasz dirigense, Giacomo Sagripanti vezényel. A koncerten fellép a korábban többek között a londoni Royal Opera House, a milánói Scala és a New York-i Metropolitan színpadán is megforduló, szintén olasz Francesco Demuro, valamint Fodor Beatrix, Kolonits Klára, Németh Judit, Kovácsházi István és Szegedi Csaba - többek között Leoncavallo, Puccini, Mozart, Donizetti, Verdi és Wagner operáiból adnak elő részleteket. A magyar Failoni című könyvet a magyar kultúra napjára - január 22. - jelenteti meg az Operaház.
    

prae.hu

Sergio Failoni alakját Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Karczag Márton, a dalszínház emléktárának vezetője és Failoni Donatella, a karmester lánya idézte fel egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetés keretében.
    

Mint elhangzott, Sergio Failoni a magyar zenei élet kiemelkedő szereplője volt, baráti kapcsolatokat ápolt Kodállyal és Bartókkal, nevéhez fűződik többek között a Székely fonó 1932-es ősbemutatójának dirigálása és A kékszakállú herceg várának 1936-os diadalmas felújítása.
    

Failoni Donatella zongoraművész kiemelte, hogy Karczag Márton fantasztikus "ásatásokat" végzett, az összes előadást, kritikát előbányászta az Operaház archívumából, emellett számos dokumentum van saját tulajdonában is, többek között Kodály vagy épp Maria Callas által írt levelek. Mint felidézte, Maria Callast, aki bébiszittere is volt New Yorkban, apja fedezte föl.
    

Failoni Donatella mesélt arról is, hogy apjának hihetetlen memóriája volt, mindent kotta nélkül dirigált, sőt el is tudta zongorázni a darabokat. "Egy alkalommal, amikor egy vendégségben arra kérték, játsszon valamit - ezt nagyon nem szerette -, leült a zongorához, és eljátszotta a komplett Parsifalt" - idézte föl.
    

Ókovács Szilveszter szerint jól mutatja Sergio Failoni magyarországi megbecsültségét, hogy Kodály őt, egy olasz karmestert érzett arra a legalkalmasabbnak, hogy a Székely fonó ősbemutatóját vezényelje. Az pedig már Failoni magyar zene iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a művet elvitte a milánói Scalába is - tette hozzá a főigazgató.
    

Karczag Márton felidézte: Sergio Failoni szülővárosában, Veronában eredetileg csellistának tanult, érdeklődése később fordult a vezénylés felé többek között példaképe, mestere, Arturo Toscanini hatására.
    

A Székely fonó ősbemutatója mellett Sergio Failoni másik kiemelkedő jelentőségű magyarországi tette A kékszakállú herceg várának 1936-os felújítása volt. Bartók operájának 1918-as ősbemutatója nem volt igazi siker, a mű nagyon megelőzte korát, így majdnem 20 évet kellett várni a felújításra - magyarázta Karczag Márton.
    

Az 1936-os előadást leadta a rádió, és a felvételt Babits felesége, Török Sophie megőrizte; reményeik szerint ezt ki fogják adni - tette hozzá az emléktár vezetője.
    

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy A magyar Failoni című könyvet nem véletlenül a magyar kultúra napjára jelenteti meg az Operaház: ezzel a karmester magyar kultúrában játszott fontos szerepét szeretnék kihangsúlyozni. A kötet felidézi Sergio Failoni magyarországi pályafutását, de a számtalan előadás felidézése miatt adattár-jelleggel is forgatható, és egy korrajzot is ad az akkori Budapestről - tette hozzá.
    

A december 22-i hangverseny napján az Operaház Vörös Szalonjában emlékkiállítás is nyílik a születési évforduló alkalmából a művész tiszteletére.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés