bezár
 

színház

2015. 12. 16.
A Glembay ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mindenen és mindenkin átgázoló nagypolgári Glembay család széthullását mutatja be a horvát szerző, Miroslav Krleza Glembay ház című darabja, amelyet szombaton tűz műsorra a Radnóti Színház.

Az előadást Valló Péter rendezésében láthatja a közönség - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

A jobbágyi ősöktől származó nagyvállalkozóvá lett Glembay család sokgenerációs, szerteágazó történetét Krleza először egy drámatrilógiában (Glembay-ház, Agónia, Léda), majd regény formájában is megírta.
    

A trilógia részei, bár ugyanannak a családnak a történetei, önmagukban is érvényesek. A Radnóti Színház 1998-ban mutatta be az Agóniát, szintén Valló Péter rendezésében. Az akkori előadást és a mostani bemutatót nem csak a szerző és a rendező személye köti össze: a díszlet- és a jelmeztervező is ugyanaz, és Szávai Viktória is játszott-játszik mindkét előadásban.
    

Valló Péter alapvetően két okból döntött úgy, hogy megrendezi A Glembay ház című darabot. Egyrészt azért, mert Krleza nagyon jó szerző, nagy írói leleménnyel csodálatos szerepeket írt.
    

"Másrészt azért, mert ez a harmincas években írt horvát darab egy olyan történelmi helyzetben játszódik, ahol a felső-középosztály léte csupán fikció - és ezt a fikciót dédelgetjük mi is, Magyarországon már több mint száz éve. Krleza azt a kérdést veti föl, hogy mi lenne, ha létezne ez a társadalmi osztály, mihez tudnánk kezdeni a mindent felzabáló közönnyel, érzéketlenséggel, értékvesztéssel, az erkölcs iránti ily fokú meghasonlottságunkkal. És a válasza nem szívderítő: ebből tömegkatasztrófa lesz a darabban - két ember meghal, ellehetetlenül egy sor ember élete, miközben világos, hogy a társadalom, ami körülveszi őket, nem fenntartható" - fogalmazott a rendező.
    

Cégbirodalom, dúsgazdag család, befolyásos és tekintélyes polgárok, az üzleti- és pénzvilág előkelőségei - ez a Glembay ház. Élén a családfővel, Ignjat Glembayval, a hetvenéves jubileumát ünneplő cégcsoport első emberével. Egyetlen családtag van, aki nem tudja átadni magát az ünnepi hangulatnak: Leone, az öreg Glembay első házasságából született fia, aki a művészetet választotta az üzleti karrier helyett. Amikor hosszú idő után újra találkozik apjával és a családdal, egyre kevésbé képes magában tartani mindazt, amit a rokonokról, az üzleti, családi titkokról és apja jelenlegi, jóval fiatalabb feleségéről tud. Nem sok kell hozzá, hogy apa és fiú, két generáció, két világszemlélet - két férfi összecsapjon és életre-halálra megvívjon egymással. Ennek az összecsapásnak a lenyomata a horvát szerző viharos lendületű, sötét indulatokkal telt drámája - olvasható a darab ismertetőjében.
    

A darabban Szávai Viktória mellett Pál András, Bálint András, Martinovics Dorina, Márton András, Rétfalvi Tamás, Adorjáni Bálint és Gazsó György is játszik. A művet Dudás Kálmán fordításában játsszák, az előadás dramaturgja Morcsányi Géza, a jelmezt Szakács Györgyi, a díszletet Szlávik István tervezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés