bezár
 

irodalom

2015. 12. 15.
Megújult a Galyatetői Alkotóház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötvenmillió forint saját forrásból újíttatta fel a Galyatetői Alkotóházat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.; a keddi ünnepélyes átadón Hóvári János, a kft. főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a beruházás a kodályi életmű megőrzéséről is szól.

Elmondta, hogy a régóta romosan álló épület teljes felújításáról egy éve határoztak, a beruházás pedig idén nyár végén kezdődött. Kisebb teendők még vannak - például egy zongorát is be akarnak szerezni -, de reményeik szerint január közepétől már tudja fogadni a művészeket a nyolc férőhelyes alkotóház.
    

prae.hu

Azt is mondta, hogy bár elsősorban zenészeket várnak, más művészek előtt is nyitva áll az épület. Szavai szerint a Galyatetői Alkotóház és környéke csodás világa kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy új gondolatok szülessenek meg. "Fontos ugyanakkor az is, hogy meg tudjuk őrizni a hagyományainkat" - tette hozzá.
    

Hóvári János az MTI kérdésére elmondta, Kodály Zoltán az 1940-es évektől rengeteg időt töltött Galyatetőn, több fontos műve is ott született meg, a falu templomának orgonáját használta.
    

Stuller András, a Galyatetőt is magában foglaló Mátraszentimre polgármestere úgy fogalmazott, hogy Kodály Zoltánnak Galyatető a második-harmadik otthona volt. "Szeretnék majd olyan műveket hallani, amelyek itt, ebben az alkotóházban születtek" -mondta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés