bezár
 

színház

2009. 02. 13.
A bécsi klasszikusoké lesz a főszerep a miskolci operafesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi klasszikusok, köztük kiemelten Haydn és az új bécsi iskola szerzőinek művei szerepelnek a miskolci nemzetközi operafesztiválon június 10. és 21. között. Az eseményen olyan alkotások is megszólalnak, amelyeket Magyarországon még nem játszottak, köztük van Giorgio Pressburger rendezésében Schönberg Mózes és Áron című operája.

Szkéné színház

A Bartók+Bécs 2009 címet viselő eseményt beharangozó szerdai budapesti tájékoztatón Bátor Tamás fesztiváligazgató elmondta, hogy az idei Haydn-évben a mester alkotásaiból több kompozíciót is műsorra tűznek. A nyitóhangversenyt az Osztrák-Magyar Haydn zenekar adja, Stefan Vladar zongorázik és vezényel. Eljátsszák az Aki hűtlen, pórul jár című, Eszterházán írt operát is Vashegyi György irányításával.

Kedvelt, sikeres és visszatérő vendége a fesztiválnak a moszkvai Helikon Színház társulata - hangsúlyozta Bátor Tamás. Idén az egyik estén Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri, valamint Mozart Apolló és Jácint című ifjúkori darabját adják. A másikon az új bécsi iskola jeles zeneszerzője, Alban Berg Luluját játsszák, amelyet a magyar közönség fél évszázada nem hallhatott élőben. A német Gerai Állami Színház Berg másik remekét, a Wozzecket hozza el Miskolcra.

Magyarországi bemutató lesz Arnold Schönberg nagyszabású műve, a Mózes és Áron, amelyet a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán vezényel és a magyar származású színházi szakember, Giorgio Pressburger rendez.

"Negyven éve álmodom róla, hogy egyszer megrendezem ezt az operát" - mondta el Giorgio Pressburger, aki szerint a műfaj négy legszebb 20. századi alkotásának egyikéről van szó.

Kevesen tudják, hogy Schönberg 1927-ben egy három felvonásos prózai művet alkotott e témáról Der biblischer Weg (A bibliai út) címmel; ezt mutatják be a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Gálffi László rendezésében, majd a zenedráma szólal meg, amelyben Mózes szólamára Bátor Tamásnak sikerült megnyernie Wolfgang Schönét, aki nemrég Salzburgban sikerrel játszotta a szerepet.

A Varsói Kamaraopera az Atlantisz császára című előadással vendégszerepel Miskolcon. Viktor Ullmann és műve nem egészen ismeretlen a magyar közönség előtt: a 2007-es Budapesti Mahler Ünnepen mutatta be a Budapesti Fesztiválzenekar a darabot. A cseh Ullmann Schönberg tanítványa és Zemlinsky asszisztense volt, így kapcsolódik a bécsi iskola köréhez. Operáját 1943-ban a theresienstadti munkatáborban kezdte komponálni, a szerző és darabja sorstörténete egyaránt megrendítő.

A tájékoztatón Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: a miskolci nemzetközi operafesztivál finanszírozásában a kulturális tárca a gazdasági válság okozta megszorítások ellenére is a tavalyi összeggel, 70 millió forinttal vesz részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés