bezár
 

zene

2015. 12. 08.
Észt zeneszerző és karmester a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Észt zeneszerző, Erkki-Sven Tüür Exodus című művével nyitják hangversenyüket a Nemzeti Filharmonikusok szerdán a Müpában. Az együttest a szintén észt Olari Elts vezényli, Bernstein Szerenádjának szólóját Kelemen Barnabás játssza.

Erkki-Sven Tüür a most ötvenes éveiben járó zeneszerző-generáció legizgalmasabb tehetségű képviselői közé tartozik nem csupán hazájában, Észtországban, de a nemzetközi zenei életben is. Elsősorban hangszeres szerző, akinek művei számos díjat nyertek, és a legrangosabb helyszíneken és fesztiválokon szólalnak meg, jelentős előadóművészek tolmácsolásában - olvasható a Nemzeti Filharmonikusok közleményében, melyből kiderül az is, hogy Tüür fiatalkori éveit a rockzene területén töltötte.
    

prae.hu

A Birmingham város szimfonikus zenekarának ajánlott, 1999-ben Paavo Järvi vezényletével bemutatott, Exodus című, 16-17 perces zenekari kompozíció alkotója szerint "olyan utazás, amely az emberiségnek a korlátai alól való megszabadulás iránti olthatatlan vágyára" reflektál - idézik fel a közleményben.
    

Az est vendégszólistája Kelemen Barnabás lesz, aki Bernstein szólóhegedűre, vonósokra, hárfára és ütőhangszerekre komponált Szerenádját adja elő az együttessel. A Platónnak a szerelemről írt híres dialógusa, A lakoma által inspirált mű a nagy sikerű Broadway-darabokkal, például a West Side Storyval és az On the Townnal egy időben keletkezett 1954-ben. A Bernsteintől megszokott könnyed dallamosság, neoromantikus érzelemvilág jellemezte Szerenádot Velencében mutatták be a szerző vezényletével, Isaac Stern hegedűszólójával.
    

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó est második részében egy majdnem száz esztendővel korábban született szerenád hangzik el, Brahms ritkán hallható remekműve, amely a szimfónia műfajjal kacérkodó zeneszerző első nagyszabású, tisztán zenekari alkotása.
    

A darabot Brahms 1858-ban még kamarazeneműnek szánta kilenc vonós, illetve fúvós hangszer számára. Ebben a formában adták elő egy detmoldi hangversenyen. A zenekari változat 1860 márciusában, Hannoverben szólalt meg, az együttest Brahms barátja, a világhírű magyar hegedűművész, Joachim József vezényelte.
    

A szerdai koncert karmestere a hazájában rendkívül népszerű észt Olari Elts lesz, aki jó ideje a nagy múltú Skót Kamarazenekar első vendégkarmestere, de rendszeresen vezényel Ausztráliában is.
    

Szenvedélye az újszerű programok megalkotása, és ezzel jelentős ismertségre tett szert a zenei világban. Szimfonikus programjaiban gyakran válogat a kórusirodalomból és ezek előadásában rendszeresen dolgozik a Birminghami Szimfonikus Zenekarral és Kórussal, valamint a Santa Cecilia Róma Nemzeti Akadémia Zenekarával és Kórusával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés