bezár
 

art&design

2015. 12. 08.
Az Assemble művészeti kollektíváé az idei Turner-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Assemble londoni székhelyű művészeti kollektíva kapta idén a legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díjat és a címmel járó 25 ezer font (10,8 millió forint) pénzjutalmat lepusztult liverpooli házak felújítási tervéért - tudósított a BBC hírportálja.

Az Assemble tagjaihoz liverpooli lakosok is csatlakoztak a hétfő esti díjátadón, amelyet először rendeztek Skóciában. A glasgow-i ceremónián a díjat a Sonic Youth amerikai együttes alapítója, Kim Gordon adta át a művészcsoportnak.
    

prae.hu

Muriel Gray író, műsorvezető a nyertes nevének bejelentése után így fogalmazott: "azt hiszem, a döntés megváltoztatta a Turner-díj természetét, nem gondolom, hogy modern művészet az, amiért az elismerést idén odaítélték. Azt hiszem, ez társadalmi felelősséget vállaló, gyönyörű építészet".
    

Az Assemble meglepetésnek számított már a jelöltek listáján is, a hétfői kitüntetés után olyan díjazottak közé került, mint Damien Hirst és Grayson Perry képzőművészek, valamint Steve McQueen filmrendező.
    

Az huszonévesekből álló művészeti kollektíva a liverpooli lakosokat a projektjébe bevonó munkájáért kapta a díjat: a művészet, a tervezés és az építészet terén hoztak létre közös alkotásokat azzal a helyi közösséggel, amely aztán ezeket  használja vagy él bennük.
    

A csoport utcán talált építési törmelékkőből és tégladarabokból alkotott kandallóburkolatokat; kerámiakilincseket készítettek, melyeket építkezések fűrészporával fűtött grillsütőben égettek ki, kézzel díszített cserepeket, terrakotta lámpákat terveztek.
    

Liverpool Toxteth városrésznek számos épülete megrongálódott az 1981-es utcai összecsapásokban, az eltelt évek alatt annyira leromlottak, hogy bontásra ítélték őket. A Granby Four Streets közösség meghívására segített az Assemble tíz épület felújításában.
    

A 19. századi brit festőművészről, J. M. W. Turnerről elnevezett elismeréssel 1984 óta díjazzák az 50 évesnél fiatalabb kortárs vizuális művészeket.
    

Idén azért választották Glasgow-t az átadó ünnepség színhelyéül, mert az előző hat nyertes közül négyen származtak innen vagy folytattak tanulmányokat a városban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés