bezár
 

art&design

2015. 12. 07.
A BÁV kétnapos karácsonyi aukciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem 300 tételben ékszereket, órákat, ezüst tárgyakat és Zsolnay-kerámiákat árvereznek el a BÁV kétnapos karácsonyi aukcióján, amelyet kedd és szerda este tartanak Budapesten a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

A kétnapos árverés első napján 230 tételben ékszereket kínálnak az érdeklődőknek. Első alkalommal, jótékonysági céllal egy egyedi tervezésű fehérarany briliánsgyűrűt árvereznek el, a bevételből az Országos Mentőszolgálat munkáját támogatják. A gyűrű kikiáltási ára 1,4 millió forint - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    

prae.hu

Mint írják, az első blokkban a kisebb értékű ékszerek között két különleges, George Jensen által jegyzett ezüst kitűzőre licitálhatnak az érdeklődők, 15 ezer és 20 ezer forintos kikiáltási ártól. Ugyancsak az első tételek között szerepel 50 ezer forintos kikiáltási ár mellett egy ezüst vadászlánc trófea függőkkel, míg az ezüst cigarettaszelence, fedelén lóverseny illusztrációval 50 ezer forinttól, egy másik szelencét dobermann kutya ábrázolással 90 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek.
    

A férfióra-kínálatban a nagy világmárkák között megtalálható egy Marcel Lipót által készített IWC férfikaróra, amely 120 ezer forinttól kelhet el. Az antik zsebórák közül egy 18. századi barokk hagymaóra 1,5 millió forinttól, míg egy 19 század eleji zsebóra 1,4 millió forinttól cserélhet gazdát.  Az órákon kívül a férfiakat fehérarany karkötők, gyűrűk, briliánsokkal ékített kézelőgomb-párok is várják a választékban.
    

A női ékszerkínálatban a mutatós ékszergarnitúrák mellett modern darabok és 19. századi mestermunkák egyaránt megtalálhatóak. A tételek között helyet kapott két 1867 és 1872 között készült, rózsacsiszolású gyémántokkal díszített teljes ékszerkészlet is.
    

A gyöngyök kedvelői válogathatnak a mabe, tengeri tenyésztett és a változatos színvilágú tahiti gyöngyökkel díszített gyűrűk, nyakláncok, fülbevalók közül. Az ékszeraukció utolsó blokkját a befektetési szempontból is figyelemre méltó, nagyméretű brillek uralják. Egy briliánsokkal ékített, virágforma zárszerkezetű, 11 sorban fűzött tsavorit (zöld gránát) drágakő nyakéket például 1,3 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek. Az ékszerkínálat legdrágább darabja egy fülbevaló pár két nagyméretű, régi csiszolású briliánssal, kikiáltási ára 6,8 millió forint.
    

Az aukció második napján, szerdán 56 darab Zsolnay-kerámiát árvereznek el. Az aukciós anyag darabjai a Zsolnay-gyár 1879 és 1900 közötti időszakát öleli fel és reprezentatív válogatását nyújt Sikorszki Tádé formatervezői és Zsolnay Júlia dekortervezői munkájáról.
    

Mindezek mellett az aukción kínált nagyméretű dísztálak, változatos formájú cukordobozok, szalvétatartók és kínálók a szecesszió, art deco, jugendstil és neobarokk stílusban készültek. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet az 1860-as évek végén készült nagyméretű kandeláber párra, amely 600 ezer forinttól, míg a szintén e korból származó bécsi historizáló fülestálca 270 ezer forinttól kelhet el a karácsonyi árverésen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés