bezár
 

zene

2009. 02. 12.
Hubay Jenő-ősbemutató Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
- Nyilvános koncerten eddig sosem játszott Hubay Jenő-kompozíciók szólalnak meg szombaton Budapesten, a békásmegyeri Megbékélés Háza Templomban - közölte Bársony Péter brácsaművész.

prae.hu

A hétvégi hangverseny Hubay Jenő három művének is az ősbemutatója lesz: először hangzik el a hegedűvirtuóz-zeneszerzőtől az En Conte, a Maggiolata és az Op 14-es Ballade.

Bársony Péter érdekességként említette, hogy a ballada partitúrája hiányos volt, így az előadáshoz restaurálni kellett. Ezt a munkát Huszár Lajos zeneszerző végezte el.

A koncerten is elhangzó ritkaságokat a Hungarotonnál CD-re veszik, a felvételek március elején kezdődnek - fűzte hozzá a brácsaművész.
A szombati hangverseny műsorán elsőként Weiner László, a II. világháborúban (26 évesen) meggyilkolt magyar zeneszerző 23 éves korában írt darabja, a Szonáta brácsára és zongorára hallható majd.
Bársony Péter brácsaművész már sokat foglalkozott ezzel a témával, szeptemberben egy koncertsorozatot állított össze a holokausztban elnémított zeneszerzők emlékére, akkor a szerző Concertója hangzott el. Most Gulyás Mártával először szólaltatják meg az 1939-ban kelt Szonáta brácsára és zongorára című darabot.

Ezt követik Hubay Jenő művei, végül Johannes Brahms kamarazenéjének egyik kései gyöngyszeme csendül fel, a Nr. 2-es Esz-dúr szonáta brácsára és zongorára.

"Ugyanezt a műsort február 23-án a Londoni Magyar Kulturális Központban is eljátsszuk" - jegyezte meg Bársony Péter.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés