bezár
 

art&design

2015. 12. 05.
(N)ŐK IS HŐSöK – I. világháborús centenáriumi kiállítás a Balassi Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
(N)ŐK IS HŐSöK – I. világháborús centenáriumi kiállítás a Balassi Intézetben (N)ŐK IS HŐSŐK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás 2015. december 9-én 18 órakor a Balassi Intézetben. A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes nyitja meg.

Az I. világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek az egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. Ezért a háború Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak részvételével zajlott, hanem részt vett benne az akkori országban élt mintegy 11 millió nő is.

prae.hu

Ha a fegyveres harcokban – néhány érdekes, de nagyon csekély számú kivételtől eltekintve – csak a férfiak vettek is részt, a nőkre is fontos feladatok hárultak. A férfiak lelkesítése, a sebesültek ápolása a hagyományos elvárások közé tartozott, de ezt most kiegészítette, hogy a milliószámra a frontra került férfiak helyét is zömmel a nőknek kellett betölteni a gazdaságban. Az elhúzódó háborúban a termelés fenntartásának nagy szerepe volt, s mivel a megtermelt javakból elsősorban a harcoló hadseregek részesültek, a hátországban maradtak ellátása egyre romlott. Ennek kárvallottjai közé tartoztak a sok esetben családfenntartói szerepre kényszerült nők is. A hátország lakói azonban nem csak materiális értelemben nélkülöztek. Sokaknak ennél is nehezebb lehetett a lelki szenvedés: az aggódás a szeretett fiúért, fivérért, férjért vagy kedvesért. A remény, hogy épségben visszatér. A szomorúság, ha fogságba került, megsebesült, ha csonkán és betegen térhetett csak haza. A hősi halált haltak után maradt százezernyi gyászoló tragédiája.

(N)ők is hősök

A nők háborús áldozathozatala ugyan egészen más jellegű volt, mint a hazájukért véráldozatot hozó férfiaké, de a háború jellegéből fakadóan szintén nélkülözhetetlennek bizonyult. A Balassi Intézet kiállítása az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet, számos, korábban sosem láthatott archív felvétel és tárgy segítségével bemutatni.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, a tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitja meg. Közreműködik a Misztrál Együttes.

A tárlat 2016. március 8-ig látogatható minden nap, 10-18 óra, között díjmentesen.

Kurátorok: Kincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész.

Helyszín, időpont: Balassi Intézet, H-1016 Budapest, Somlói út 51., 2015. december 9. 18.00h.

Együttműködő partnerek: Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, Országos Széchenyi Könyvtár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés