bezár
 

art&design

2015. 12. 04.
Tíz csapat versengett a Pesti Vigadó kultúrtörténeti versenyének döntőjében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végéhez ért pénteken a Tündérpalota a Duna partján - Pesti Vigadó 150 című középiskolásoknak szóló kétfordulós kultúrtörténeti csapatverseny, a döntőben tíz csapat vetélkedhetett a fődíjért - közölte a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A pénteki közlemény szerint az ötfős csapatok számára meghirdetett megmérettetés témájául a Pesti Vigadó 1865-ös megnyitása és a millenniumi ünnepségek közötti időszak szolgált. A verseny lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők olyan komplex és átfogó tudást szerezzenek a vizsgált évtizedekről, amely felöleli a történelmi, irodalmi, zenei, képzőművészeti, építészeti és társadalmi ismereteket is.
    

prae.hu

A szeptemberben meghirdetett felhívásra több tucat pályázat érkezett, a fővárosi és vidéki iskolák mellett a határon túlról is. A csapatok október végéig juttathatták el első fordulós pályaműveiket, amelyeket egy szakértőkből - Solymosi Tari Emőke és Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténészek, Holló Szilvia Andrea történész és Csernyus Lőrinc építész - álló zsűri bírált el a történelmi hitelesség és pontosság, valamint a kreativitás és kiírásnak való megfelelés szempontjai alapján.
    

A pénteki döntőn a pályaműveik alapján kiválasztott tíz legjobb középiskolai csapat vehetett részt, a versenyzőknek különféle feladatokon - többek között ruházat-, táncrend- és zenefelismerés, korabeli újsághírírás, meghatározott történelmi személlyel való interjúkészítés és válaszadás - kellett bizonyítaniuk széleskörű ismereteiket.
    

A vetélkedő fődíját és a vele járó nyereményt - egy Budapesttől Passauig tartó 6 napos dunai hajóutat - a veszprémi Vetési Albert Gimnázium Sztyopa nevű csapata nyerte el. A díjat Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adta át. Emellett különdíjban részesült a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakközépiskola Jubileum, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium Szuper ötös, valamint a szabadkai Svetozar Markovic Gimnázium Impresszió csapata is.
    

Az MMA székházául szolgáló Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját. Ennek alkalmából év elején hat hétig tartó programsorozatot szerveztek, majd áprilisban rajzpályázatot is hirdettek általános iskolás gyermekek számára. A sorozat részeként augusztusban a székház dísztermében színpadra állították Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumát a darab Pesti Vigadóban történt ősbemutatójának 150. évfordulóján.
    

A Tündérpalota a Duna partján - Pesti Vigadó 150 csapatverseny fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés