bezár
 

art&design

2015. 12. 02.
A magyar kubizmus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kubizmus két végpontját, Puklus Péter fiatal fotóművész konceptuális fotóprojektjét, valamint a kubizmus első képviselői között számon tartott Csáky József szobrászművész és Szobotka Imre festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Meghosszabbított kubizmus címmel csütörtök este nyílik a Bedő-házban, az Art+Text Budapest kiállítóterében.

Puklus Péter képei és tárgyai a jelenleg is készülő The Epic Love Story of a Warrior című új sorozatának részei, amely egy képzeletbeli, 20. századi hős történetét illusztrálja - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    

prae.hu

Mint írják, a tárlatot a fiatal fotóművész kubista szoborfejről szóló korábbi kortárs fotós projektje inspirálta, amelyet az amszterdami Unseen fotóvásár 2015-ös reklámkampányaként készített el. Ennek középpontjában egy interneten talált, név nélküli, fekete-fehér kubista portré újrateremtése állt. A szoborról időközben kiderült, hogy Csáky József elveszett Fej című plasztikája, ami 1914-ben megjelent a kubista folyóirat, a Montjoie! címlapján.
    

A tájékoztató kitér arra is, hogy Barki Gergely és Rockenbauer Zoltán művészettörténészek kezdték el vizsgálni a magyar kubizmus alig ismert történetét. Az első világháború előtt Párizsban ugyanis működött egy komoly magyar kubista társaság Réth Alfréddal, - aki később az Abstraction-Création ismert absztrakt festője lett - Csáky Józseffel, valamint Miklós Gusztávval, aki később népszerű art deco szobrászként alkotott Párizsban. Hozzájuk csatlakoztak olyan fiatal festők, mint Szobotka Imre vagy Farkas István. Sokan közülük tanultak a kubisták La Palette szabadiskolájában és szerepeltek a párizsi kubista mozgalom kiállításain is.
    

A január közepéig látható tárlaton a Bedő Gyűjtemény egyik kubista darabját is bemutatják - írták a tájékoztatóban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés