bezár
 

zene

2015. 12. 01.
Advent a Müpában
2015. december 14-e, hétfő, 19.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Advent a Müpában December 14-én este magyar sztárok sorát felvonultató ünnepi koncert helyszíne lesz a Művészetek Palotája. A klasszikus adventi és karácsonyi darabok mellett – amilyen például Schubert: Ave Maria, Franck Panis: Angelicus, Kodály Zoltán: Esti dal című műve – olyan örökzöld operarészleteket hallhatunk, mint amilyen Desdemona imája az Othellóból, vagy Puccini: Gianni Schicchi című operájából Lauretta áriája. A különböző korok és műfajok karácsonyi repertoárja kitűnő szólisták és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate leánykara előadásában csendül fel. 

A fellépő művészek:

Boross Csilla – szoprán
Fischl Mónika – szoprán
Boros Misi – zongora
Molnár Levente - bariton

vezényel: Kovács János

prae.hu

Kovács János - Horváth Marcell fotója


A szólistákról:

Boross Csilla szoprán

Az operaénekes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakán szerzett diplomát.

2003. óta a Magyar Állami Operaház állandó meghívott művésze.

2008 augusztusától több éven keresztül a brnoi Janácek Opera tagja.

2009-től a prágai Nemzeti Színház vendégművészeként  Elettra (Idomeneo), Fiordiligi, Donna Anna, Tosca, Aida és Traviata szerepében ismerhette meg Prága zeneértő közönsége.  

Boross Csilla Washingtontól Rómán át Sanghajig a világ számos operaházában énekelt már. 2010-ben Prágában megkapta a rangos cseh kulturális elismerést, a Thália-díjat.

2014-ben Verdi Az álarcosbál című művében nyújtott alakításáért Boross Csilla magyar szopránnak ítélték oda a Green Room Awards elnevezésű díjat, amellyel a melbourne-i színházi világ legjobbjait ismerik el ötvennyolc kategóriában.

Boross Csilla

Fischl Mónika szoprán

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott, magánének szakon.

Fischl Mónika

Az Artisjus-díjas színész, énekes 1997-től tagja a Budapesti Operettszínháznak, ahol eljátszotta a legnagyobb primadonna-szerepeket.

A Magyar Állami Operaházban 1998-ban Norinaként debütált, 2006-ban az Éj királynőjeként lépett színpadra a Varázsfuvolában, amellyel Németországban is vendégszerepelt.

Rendszeres vendégfellépője az amerikai Salute to Vienna újévi koncertjeinek, ahol legutóbb a New York-i Avery Fisher Hallban koncertezett.

Repertoárjával bejárta a világot, Japán, Ázsia, Amerika legnagyobb koncerttermeiben énekelt.

2012-ben a Magyar Operett Napján az Évad Operett Színésze elismerésben részesült.

Fischl Mónika

Boros Misi zongora

A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató fölfedezettje a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola diákja. 

Boros Misi - Bíró András fotója

Nyolcévesen megnyerte a III. Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyt, tíz esztendősen, 2013-ban már Rómában ült a zongora mögé, és a verseny legmagasabb pontszámával elhozta a VIII. Mozart Nemzetközi Zongoraverseny kiemelt első díját, a ijal együtt. A tizenegy éves Boros Misi, a köztévé Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatójának egyik nagy felfedezettje, a televíziós verseny döntőjében Haydn egyik zongoraversenyéből játszott egy tételt.

A tehetségkutató kicsik korosztály nyerteseként egy lemezfelvételt és egy amerikai koncertfellépést kapott, ennek köszönhetően 2015. január 1-jén New Yorkban, az Avery Fischer Hallban játszhatott.

Boros Misi - Bíró András fotója

Molnár Levente bariton

Molnár Levente fiatal kora ellenére az egyik legfoglalkoztatottabb magyar operaénekes. Romániában, Gyergyóremetén született. 18 évesen debütált az aradi Nemzeti Színházban, 21 évesen pedig Budapesten, a Magyar Állami Operaházban játszott főszerepeket. 
Nemzetközi bemutatkozására 2007-ben a Cardiff-i Énekversenyen került sor, ahol döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. Egy évvel később már a londoni Covent Gardenben énekelt, 2009 óta pedig a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető művésze. 

Az utóbbi években Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Londonban, Tokióban és Madridban is fellépett, dolgozott például Juan Diego Florezzel és Rost Andreával, valamint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta és Kent Nagano világhírű karmesterekkel. 

2015 decemberében a New York-i Metropolitan közönsége előtt is fellép.

Molnár Levente

A 2015. december 14-i koncert szervezője az Operettissima Előadó-Művészeti Nonprofit Kft., kitalálója, „szellemi atyja” Vadász Dániel operaénekes, producer (aki az Operettissima ügyvezetője is egyben). 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés