bezár
 

art&design

2009. 02. 11.
Prágában az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
AK12 címmel szerdától a prágai Magyar Kulturális Intézetben látható az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból válogató vándorkiállítás, amelyet tavaly indított útjára a Balassi Intézet.

prae.hu

A tárlatot, amely az André Kertész-ösztöndíjat 1996 és 2007 között elnyert 12 magyar kortárs fotográfus mintegy 60 fényképét vonultatja fel, tavaly ősszel Budapesten, majd a francia fővárosban, az ösztöndíjasoknak szállást adó Párizsi Magyar Intézetben láthatták az érdeklődők.

Prágában, a Magyar Kulturális Intézetben április 20-ig tekintheti meg a cseh közönség a kortárs magyar fotográfia nagyszerű művészeinek munkáiból válogatott anyagot - mondta el az MTI-nek Varga György intézetigazgató.

A kiállításon Barta Zsolt Péter, Fábry Péter, Balla András, Baricz Katalin, Halas István, Bánkuti András, Szabó Barnabás, Gáti György, Vancsó Zoltán, Lugosi Lugo László, Fekete András és Benkő Imre munkái láthatók.

Varga György hangsúlyozta: a most kiállító 12 fotós szinte mindenben különbözik egymástól, a legkülönfélébb stílusok, műfajok elkötelezettjei, s a mai magyar fotóművészet szinte valamennyi nemzedékét képviselik. Azonos azonban bennük, hogy mindegyikük jelentős művész - mutatott rá a prágai intézet igazgatója.

Az ösztöndíj névadója az André Kertész néven világhírűvé vált magyar származású Kertész Andor (1894-1985). A fotográfus 31 éves korában ment Párizsba, ahol a korszak vezető fotósai közé emelkedett, és olyan nagy művészekkel került barátságba, mint Picasso, Mondrian és Chagall. A nácizmus európai térnyerése elől 1936-ban az Egyesült Államokba ment, ahol még élete alkonyán is az újítók közé tartozott. New Yorkban halt meg 1985-ben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés