bezár
 

zene

2009. 02. 11.
A Philadelphia Zenekar a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai turnéjának finisében Budapesten és Bécsben lép föl a Philadelphia Zenekar. Az együttes, amelyet csaknem négy és fél évtizeden át vezetett a magyar Ormándy Jenő karmester, csütörtökön romantikus estet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

prae.hu

A budapesti koncerten Beethoven Egmont-nyitánya és Schubert IX., úgynevezett nagy C-dúr szimfóniája hangzik el Christoph Eschenbach vezényletével. Felcsendül egy ritkán hallható versenymű is, a finn Sibelius egyetlen hegedűkoncertje, a d-moll hangnemű alkotás, amelyet a szerző annak idején a Hubay-tanítvány virtuóznak, Vecsey Ferencnek ajánlott, és amelyet csütörtök este Leonidas Kavakos szólaltat meg.

A philadelphiai zenei életet dokumentáló írásos emlékek az 1700-as évek közepéig nyúlnak vissza, de csak száz évvel később épült föl az Egyesült Államok legrégebbi koncertpalotája, a csaknem háromezer személyes Academy of Music, amely egészen 2001-ig a Philadelphia Zenekar otthona volt. Az együttes nyolc évvel ezelőtt költözött a Kimmel Centerbe, amelynek akusztikai terveit - a Művészetek Palotájáét is jegyző - Russell Johnson készítette. A budapesti Zeneakadémiához hasonló régi philadelphiai házban ma balett és operaelőadásokat tartanak.

A turnét vezető Christoph Eschenbach 2003 és 2008 között töltötte be a Philadelphia Zenekar zeneigazgatói posztját. Erre az évadra a 80-as évektől gyakran velük dolgozó Charles Dutoit-t kérték föl, akivel a napokban a következő szezonra is meghosszabbították a szerződést.

A szólista, Leonidas Kavakos görög hegedűművész szülővárosában, Athénban, majd az Egyesült Államokban Joseph Gingoldnál tanult. 18 évesen megnyerte a helsinki Nemzetközi Sibelius Hegedűversenyt. Ettől kezdve pályája töretlenül ível felfelé. Sir Roger Norringtontól 2007-ben ő vette át a Camerata Salzburg művészeti vezetői tisztét, de korábban is az együttes első vendégművésze volt, és lemezeket is készítettek együtt. A kilencvenes évektől több ízben vendégszerepelt a magyar fővárosban, a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve a tavaszi fesztivál vendégeként.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés