bezár
 

irodalom

2015. 11. 22.
K4 Irodalmi Szalon a Gdansk Könyvesboltban
2015. november 23., hétfő, 18h, Gdansk Könyvesbolt, 1111 Budapest, Bartók Béla út 46.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
K4 Irodalmi Szalon a Gdansk Könyvesboltban 2015. november 23-án, hétfőn 18 órai kezdettel kerül bemutatásra Budapesten, a Gdansk Könyvesboltban a K4 közép-európai könyvsorozat második kötete, Hubert Klimko-Dobrzaniecki lengyel szerző prózája, a Magány, amely a Terra Recognita Alapítvány gondozásában jelent meg Pálfalvi Lajos fordításában. 

A K4 Irodalmi Szalon

A K4 Irodalmi Szalon vendégei: Hubert Klimko-Dobrzaniecki író és Pálfalvi Lajos műfordító. Moderátor: Garajszki Margit. A belépés ingyenes, tolmácsolás biztosított. A K4 Irodalmi Szalon a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.
 

prae.hu

Hubert Klimko-Dobrzaniecki

A K4 könyvsorozat idei szerzője Hubert Klimko-Dobrzaniecki lengyel prózaíró, költő, aki Lengyelországban teológiát és filozófiát, Reykjavíkban pedig izlandi filológiát tanult. Több mint tíz éven át élt Izlandon, járt Vietnámban, Mongóliában és Kínában. Egy ideig a pallottinusok rendházában élt noviciátusként, de végül nem szentelték pappá. Több verseskötet után 2003-ban prózaíróként is bemutatkozott. A gyakran autobiográfiai elemeket is tartalmazó regényeit és novelláit több neves lengyel irodalmi díjra – Nike, Angelus, Paszport Polityki – jelölték.

Magány

Magány bécsi módra

Hubert Klimko Dobrzaniecki jelenleg Bécsben él és alkot, ami komoly inspirációs forrásként szolgált a Magány megírásánál. A mű főszereplője Bruno Stressmeyer egy elviselhetetlen, rátarti, végletesen pedáns, egocentrikus mizantróp. Az a leghőbb vágya, hogy egyedül lehessen. Nincs családja, se barátai. Nincs rászorulva arra, hogy dolgozzon, csak a saját szükségleteivel kell foglalkoznia. Megengedheti magának a magányt. Nincs más dolga, csak élnie kell. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mivel utálja a szomszédait, a külföldieket, a migránsokat, a kutyákat és a gazdáikat, a politikusokat és általában mindent, ami arra kényszeríti, hogy valamiféle interakcióba lépjen másokkal.

Egy nyaralás alkalmával intim kapcsolatba kerül egy vadidegen nővel, ami felbolydulást okoz addigi kiegyensúlyozott életében. Fokozatosan elmosódik a határ az önkéntes magány és a patológiai izoláció között. Bruno ironikus, hiperkritikus és fennhéjázó belső monológja szórakoztató és rémisztő olvasmány egyben.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés