bezár
 

film

2009. 02. 11.
Háború dúl az Orosz Filmművészek Szövetségében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tovább dúl a háború az Orosz Filmművészek Szövetségében, ahol a decemberi VII. kongresszuson leváltották Nyikita Mihalkovot az elnöki tisztségből. Mihalkov akkori fenyegetésének megfelelően az illetékes hatóság nem jegyezte be a megválasztott új vezetést, a rendező pedig most közölte: újabb rendkívüli kongresszust hív össze.

prae.hu

Mihalkov helyett pártfogoltja, Mihail Porecsenkov színész olvasta fel üzenetét a hétfői moszkvai sajtóértekezleten. Ebben a rendező leszögezte, hogy "a kongresszus destruktív küldöttei agresszív tudatlansággal és könnyelműséggel viszonyultak a jogszabályokhoz", veszélyeztetve ezzel a szövetség fennállását, és április 1-ig egy rendkívüli kongresszuson kell feltenni az i-re a pontot. (Az igazságügyi minisztérium ezt a határidőt szabta a vezetőségválasztásnál elkövetett jogszabálysértések rendezésére.)

A VII. kongresszus döntései ellen benyújtott bírósági kereset tárgyalását az alperes kérésére február 19-re elnapolták, emiatt Mihalkov azzal vádolta meg az új vezetést, hogy a per elhúzásával akarja túllépni az április 1-i határidőt és így akarja felszámolni a szövetséget. Üzenetében Mihalkov leszögezte: tudja, hogy elnöki megbízatása lejárt, de mindaddig elnök marad, amíg nem tudja átadni tisztségét jogszerűen megválasztott utódnak. Megbízottja, Mihail Porecsenkov anélkül távozott a sajtóértekezletről, hogy egyetlen kérdésre is válaszolt volna.

A szövetség decemberi kongresszusára Mihalkovot, aki 12 éve töltötte be az elnöki tisztséget, küldöttnek sem választották meg. Ő mindent elkövetett, hogy pártfogoltja legyen az elnök, amikor pedig a küldöttek a rendkívüli tekintélynek örvendő Marlen Hucijev rendezőt választották meg, sértődötten és tovább fenyegetőzve távozott.

A számvevő bizottság Mihalkov távozása után ismertetett jelentéséből kiderült, hogy a szövetség vagyonát az eltelt időszakban nem jogszerűen kezelték, és jelentősen veszített volna értékéből, ha Moszkvában nem emelkedtek volna az ingatlanárak. Egyes bérlők igen csekély, mások semennyi bérleti díjat nem fizettek, az ingatlanokat nem tartották karban, de értékük így is 120 millió dollárra tehető.

Moszkvai filmművész körök szerint a Mihalkov leváltásához vezető utolsó mozzanat az volt, amikor el akarta adni a szervezet belvárosi, leromlott, régóta felújításra szoruló, de így is igen értékes székházát, és szállodát akart építtetni a helyére.

Hucijev eleinte csak a művészi-alkotói tervekről nyilatkozott, de később elmondta: a szövetség gyakorlatilag működésképtelen, mert a bejegyzés híján az új vezetés nem fér hozzá a számlákhoz, de még az irodákhoz sem. A rendkívül nyugodt és bölcs embernek ismert rendező kijelentette: béketűrő természetű, de annyira mégsem, hogy hagyja magát "szamárnak" és liliputinak" nevezni, ahogy Mihalkov tette.

Nyikita Mihalkov kiemelkedő tehetségét kollégái elismerik, de emberileg soha nem tartották nagyra. A mindenkori hatalommal mindig igen közeli kapcsolatokat ápolt, és a Szovjetunió széthullása óta erkölcsi tekintélye rohamosan csökkent.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés