bezár
 

film

2015. 11. 19.
Új kiadványokat mutattak be az MMA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kiadványokat, köztük Eősze László zenetörténész memoárkötetét, az 53 magyar film című könyvet és a Szent Erzsébet legendája című Liszt Ferenc-oratórium előadásáról készült DVD-t mutatták be csütörtökön a Pesti Vigadóban.

Eősze László zenetudós Intermezzo - Élet- és korrajzféle című memoárkötetéről Palojtay Kinga szerkesztő elmondta: a könyv formailag önéletrajz, ennek ellenére nem énközpontú, fókuszában a zene, a művészet szeretete áll.
    

prae.hu

"Stílusa pontos, de nem száraz, megfontolt, de nem humortalan, olvasmányos, de nem terjengős" - jellemezte az írást, hozzátéve: a kötet bemutatja az adott korszakot, így hangsúlyosan jelen van a történelem is. Több kortárs, mások mellett Szőnyi Erzsébet és Rajeczky Benjámin portréja is kirajzolódik a mester, Kodály Zoltán alakja mellett.
    

A könyvbemutatón résztvevő 92 esztendős Eősze László arról szólt, hogy az önéletrajzi kötetet egy év alatt írta.
    

Az 53 magyar film - Hyppolittól a Sátántangóig című könyv különböző műfajú írásokban - tanulmányokban, kritikákban, riportokban, irodalmi művekben - segít felidézni a mozgóképeket. Korábban az MMA megszavaztatta tagságát a számukra legemlékezetesebb magyar filmekről, az Uránia Nemzeti Filmszínház pedig sorozatot szervezett a válogatásból, amelyet a közmédia is bemutatott. Tóth Klára szerkesztő kiemelte: a vetítéssorozatot követő beszélgetéseken sok fontos és érdekes filmtörténeti eseményt idéztek föl, amelyeket érdemesnek tartottak kötetben összefoglalni.
    

Az 1865-ös ősbemutató után napra pontosan 150 évvel, 2015. augusztus 15-én újra felcsendült a Pesti Vigadóban Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című műve. A csütörtökön bemutatott DVD ennek az előadásnak a közmédia által készített felvétele.
    

A produkcióra rekonstruálták az ősbemutatón elhangzott, Ábrányi Kornél által írt librettót is. A Marton Éva operaénekes és Kocsár Balázs karmester elképzelései alapján megvalósult előadáson az énekes szólisták és a szimfonikus nagyzenekar mellett több mint száz fős kórus és gyerekkar is részt vett. Komoly apparátust igényelt a mű - mondta el Zsoldos Dávid, a Szent Erzsébet 150 projekt koordinátora.
    

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületté alakulása után elkezdte a dokumentáció-szolgáltatás keretén belül azt a munkát, amelynek eredményeképpen mintegy félszáz kiadvány született akadémiai gondozásban és még több akadémiai támogatással. Idén 15 kiadványt gondozott az akadémia - közölte Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a könyvbemutatón.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés