bezár
 

irodalom

2015. 11. 19.
Parlamenti vita az MMA-ról és az NKA-ról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásainak kezelését, a múzeumok működését, valamint a filmkészítést is érinti a kulturális törvények módosítása, amelynek általános vitáját csütörtökön folytatta le a parlament.

A jövőben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is szerepet kap a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésében - tartalmazza a több kulturális törvény módosítását kezdeményező előterjesztés az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának ismertetése szerint. Hoppál Péter hozzátette: a múzeumok működését és filmkészítéssel kapcsolatos deregulációt is tartalmaz a javaslat.
    

prae.hu

Az államtitkár nagyszabásúnak nevezte azt a lépést, amellyel az MMA nagyobb szerephez jut a kultúra fennmaradását célzó források felhasználásában. Alaptalannak nevezte a korábban a médiában megjelenő aggályokat, mint fogalmazott, kultúrharc helyett okos és előrevivő kompromisszumokat szolgál a változtatás, amely az NKA-t is megerősíti.
    

A részletekről elmondta: az alap alelnökét a miniszter, az MMA elnöke véleményének kikérése után nevezi ki legfeljebb négy évre. Az NKA bizottság éves munkatervét a jövőben az MMA elnökének is jóvá kell hagynia.
    

Az államtitkár szerint az eltérő szakmai álláspontok érvényesülését biztosítja, hogy az állandó szakmai kollégiumok létrehozását megelőzően a miniszter kikéri az MMA elnökének véleményét. A művészeti szakmai kollégiumok vezetőit is az MMA elnökének egyetértésével nevezi ki a tárcavezető, és a tagok egyharmadát is a művészeti akadémia javaslata alapján nevezi ki.  
    

A nem művészeti állandó szakmai kollégiumok esetében a miniszter szintén biztosítja az MMA részvételét de más arányban. A támogatási arányokról a bizottság a miniszter és az MMA elnökének egyetértésével dönt.
    

A muzeális intézményekről és könyvtárakról szóló törvény változtatása érinti a könyvtári dokumentumok nyilvántartását, a köteles példányok szolgáltatását, a muzeális intézmények gyűjtőterületét - ismertette, és szólt az archiválási kötelezettségről is.
    

Kifejtette: a múzeumok tevékenysége a működési engedélyükben rögzített gyűjtőterületre korlátozódik, ezzel biztosítató az összehangolt működés. Bizonyos esetben azonban a gyűjteménygyarapítás érdekében azon kívül is lehetséges tárgyak megszerzése, például aukción. Emellett az intézményeknek digitalizálási stratégiát is készíteniük kell.
    

A filmkészítéssel kapcsolatban - egyéb jogszabályok életbelépése miatt - hatályon kívül helyezik az 1970-ben Magyarország és Franciaország között született egyezményt.

Fidesz: indokolt az MMA szorosabb együttműködése az NKA-val
 

Dunai Mónika (Fidesz) frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztést. Felidézte, hogy a törvény szerint milyen szerepe van a Magyar Művészeti Akadémiának a kulturális értékek védelmében és gyarapításában.

Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy az MMA köztestület, és a kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy szorosabban együttműködjön a Nemzeti Kulturális Alappal.
    

Véleménye szerint a javaslatban szereplő rendelkezések célja, hogy biztosítsák a hatékony együttműködéshez szükséges feltételeket.
    

Dunai Mónika beszélt arról is, hogy a kulturális törvény módosítása az elektronikus kiadványok köteles példányainak kérdésével foglalkozik, illetve szankciót rendel ezen kötelezettség elmulasztása, vagy hibás teljesítése esetére.
    

Elmondta azt is, hogy a múzeumokkal kapcsolatban a gyűjteménygyarapítás eredményessége érdekében biztosítani kell a gyűjtőterülettől való eltérést az intézményeknek.
    
Hiller István (MSZP) a törvényjavaslatot úgy értékelte, hogy az egy útközbeni jelentés, a feudalizmus jelentése arról, hogyan foglal el újabb és újabb területeket a magyar kultúrából az MMA. Véleménye szerint az MMA nem fogja át a magyar kultúra egészét és nem is fogja, megosztja a magyar kultúrát. Az akadémia nem törekszik a művészek összefogására, hanem kisajátít, foglal és harácsol - hangoztatta, erre példaként a Műcsarnokot, a Vigadót és a Hild-villát hozta.
    

Az ellenzéki politikus azt mondta, nem látja az MMA teljesítményét, miközben a tagjai kitűnő teljesítménnyel rendelkező egyének; az MMA a teljesítmény helyett előjogok megszerzésére törekszik.
    

Azt a kérdést tette fel, tényleg komolyan gondolják-e, hogy az egyharmados részvétel az NKA döntéshozó testületeiben tényleg kisebbséget jelent. Dehogy jelent - folytatta, majd hozzátette: a miniszter által kinevezettek és az MMA jelöltjei is ugyanazt a véleményt képviselik majd, a szakmai szervezetek legfeljebb a résztvevő szerepét játsszák majd.

Hiller István szerint ez a törvényjavaslat nem viszi előre a magyar kultúrát, mert az MMA nézetazonosságon alapuló politikai szervezet a kultúra területén.

Hoffmann Rózsa KDNP-s vezérszónok közölte: támogatják a művészeti akadémiával kapcsolatos módosítást. A KDNP szerint ugyanis a kultúra, a művészetek támogatása mindig is mecénást igényelt. A mai Magyarországon azonban nem jellemzőek az ilyen mecénások, ezért az állam vette át a mecenatúra szerepét, ehhez pedig szervezetre van szüksége, ez az MMA - fejtette ki.
    

Ahhoz tehát, hogy az MMA a funkcióját betöltse, szükségszerű a "közeledés" közte és a Nemzeti Kulturális Alap között - mondta.
    

A politikus egyetértett a francia-magyar koprodukciós egyezmény megszüntetésével is, mert e passzus felett eljárt az idő, ezért aktuális a megszüntetése. Kérte ugyanakkor a kormányt, hogy erősítse a koprodukciós tevékenységet a filmgyártás erősítése érdekében.

A jobbikos Hegedűs Lorántné rövid felszólalásában támogatásáról biztosította a javaslatot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés