bezár
 

zene

2015. 11. 17.
A Müpában ad koncertet a Wiener Kammerensemble
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Müpában ad koncertet a Wiener Kammerensemble november 24-én. A Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Szimfonikusok muzsikusaiból álló nyolctagú együttes Mozart, Beethoven és Schubert kamarazenéjét hozza el a magyar fővárosba - mondta el Varga Tamás csellista, a zenekar tagja az MTI-nek.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncert második felében Schubert F-dúr-oktettje (D. 803) hangzik el, amely a Wiener Kammerensemble repertoárjának egyik legfontosabb darabja - magyarázta a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistájaként tizenhét éve az osztrák fővárosban élő Varga Tamás.
    

prae.hu

A koncert első felében Mozart D-dúr divertimentója (K. 205) és Beethoven B-dúr vonósnégyese (op. 18, No. 6) hangzik el. Varga Tamás elmondása szerint a Mozart-divertimentót egy kissé könnyedebb darabként választották a programba, míg Beethoven op. 18-as vonósnégyes-ciklusának hat kvartettjét néhány éve kezdték el előadni, egyiket a másik után - most éppen a No. 6 jelűre esett a választás.
    

Varga Tamás kiemelte: Budapesten tudomása szerint most először lép fel a Wiener Kammerensemble - azóta egészen biztosan nem jártak itt, hogy 2000-ben belépett az együttesbe.
    

Az ausztriai fellépéseken kívül gyakran turnéznak Japánban, és most éppen azon dolgoznak, hogy a következő évben talán Kína felé is nyissanak - mesélte. "Olaszországba sokáig rendszeresen visszajártunk, de ott most a gazdasági nehézségek miatt kicsit leült a piac, reméljük, hogy rendeződik a helyzet, és újra mehetünk. Németországban is vannak helyek, ahová rendszeresen viszajárunk."
    

Varga Tamás elmondta, hogy a Wiener Kammerensemble tagjai túlnyomórészt a Bécsi Filharmonikusok muzsikusai, mások a Bécsi Szimfonikusoknál játszanak. A mostani felállásból (Albena Danailova, Andreas Grossbauer - hegedű, Tobias Lea - brácsa, Varga Tamás - cselló, Christoph Wimmer - nagybőgő, Thomas Jöbstl - kürt, Gerald Pachinger - klarinét, Richard Galler - fagott) hatan a Bécsi Filharmonikusoknál, ketten a Bécsi Szimfonikusoknál zenélnek.
    

A Wiener Kammerensemble repertoárjában Mozart, Haydn, Beethoven és Schubert a leginkább meghatározó, ehhez jön hozzá a Strauss-dinasztia zenéje és Brahms, de tesznek "kirándulásokat" más szerzőkhöz és korszakokba is - magyarázta Varga Tamás, hozzátéve: sok átiratot is játszanak, melyek egy részét ő maga írta a zenekar számára.
    

A csellista a spontán kamarazenélés élvezetéről is beszélt. Mint mondta, a próbákon nem rögzítenek minden részletet. "Nem beszéljük meg például pontosan, hogy mikor és milyen mértékben játszom egy lassítást. Megbízhatok a kollégáimban, hogy reagálni fognak arra, amit az adott pillanat vagy az akusztika megkövetel. Ettől friss és egyedi marad minden előadás. Még ha egy turnén négy-ötször is játszunk egy darabot, az minden alkalommal különbözni fog valamilyen módon, mert az improvizáció szabadsága is benne van az előadásban."
    

Varga Tamás jelezte, hogy további magyarországi fellépések egyelőre nincsenek tervben, de ha felkérést kapnak, nagyon szívesen jönnek akár Budapestre, akár vidéki városokba, Győrbe, Pécsre, Miskolcra vagy épp Debrecenbe, hiszen ezeken a helyeken mind komoly zenei élet folyik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés