bezár
 

zene

2015. 11. 14.
Több mint 80 versenyző jelentkezett a VI. Popper David Nemzetközi Csellóversenyre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonnégy országból 83 versenyző adta le jelentkezését a november 19. és 22. között Várpalotán tartandó VI. Popper David Nemzetközi Csellóversenyre.

A Popper David Nemzetközi Csellóversenyt 3 évente rendezik meg, alapítója, ötletgazdája, zsűrielnöke a Kossuth- és Liszt-díjas Onczay Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Az első versenyt 2000-ben tartották, köszönhetően Várpalota önkormányzatának, amely akkor felkarolta és azóta is fő támogatója a rendezvénynek a várpalotai zeneiskolával közösen.

prae.hu

A verseny létrehozásának alapgondolata és célja az volt, hogy lehetőséget adjon a fiatal generációnak (10-23 éves korig) arra, hogy nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását, felkészültségét és tehetségét - olvasható a szervezők közleményében.

Az első versenyen 14 országból 53 versenyző volt jelen, az idei megmérettetésre 24 országból 83 versenyző adta le jelentkezését. A verseny igazi nemzetköziségét jelzi, hogy Európán kívül érkeznek fiatal csellisták az Egyesült Államokból, Brazíliából, Kínából, Dél-Koreából és Ausztráliából is. Az idei héttagú zsűriben magyar, amerikai, német, lengyel és brazil csellóművészek, művésztanárok értékelik a versenyzőket.

"Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Ezt nagyon fontos kiemelni, hiszen Európában nemzetközi ifjúsági csellóversenyt csak néhány ország mondhat magáénak. Ez az elismerés köszönhető a rendezvény magas szakmai színvonalának, a nemzetközi zsűri szakértelmének, melynek hírét a versenyre ellátogatók, a versenyzők, illetve a felkészítő tanárok vitték magukkal a világ minden tájára" - idézi a közlemény Szili Gabriellát, a verseny főszervezőjét.

"Az elmúlt versenyek eredményhirdetésekor nem gondoltuk, hogy a nyertesek közül sokan nagy karriert futnak majd be. Itt szeretném megemlíteni elsősorban a magyar versenygyőztesek közül Várdai Istvánt, aki eddig egyedüliként háromszor nyerte meg a Popper David Nemzetközi Csellóversenyt, majd 2007-ben III. helyezést ért el a Csajkovszkij versenyen, 2014-ben pedig megnyerte az ARD versenyt" - emelte ki a közlemény szerint Onczay Csaba.

Az idei verseny is nyilvános, két fordulóban és négy korcsoportban kerül megrendezésre. A verseny helyszíne Várpalotán a Thury-vár lesz. Az eredményhirdetést és a gálakoncertrt november 22-én 17 órakor tartják a Thury-vár rendezvénytermében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés