bezár
 

film

2015. 11. 13.
Magyar operatőrhallgató a világ legjobbjai között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén a Saul fiának operatőre, Erdély Mátyás mellett Domokos Balázs képviseli Magyarországot a november 14–21. között zajló nemzetközi Camerimage fesztiválon (23. International Film Festival of the Art of Cinematography). A Fehér farkas című rövidfilm operatőre nagyon büszke arra, hogy a Szilágyi Fanni (SZFE mesterszakos rendezőhallgató) által jegyzett film bejutott a világ egyik legrangosabb operatőri filmfesztiváljára, illetve, hogy a bilbaói (57. Zinebi International Festival of Documentary and Short Film) fesztiválon is részt vehet.

Domokos Balázs az Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmrendező- és Filmoperatőr Művész Mesterszak operatőr szakán végez idén. „A gimnázium után nem vettek fel rögtön a Színművészeti Egyetemre, építésznek tanultam, majd éltem egy évet Londonban. Hazajöttem, akkor már jó ideje operatőrként dolgoztam” – meséli Domokos a CaféBabelnek adott interjújában. „Tanultam egy ideig Angliában, nagy hatással volt rám az ott eltöltött idő. A szigetország egy kapocs, a hollywoodi professzionalizmus és az európai szerzői film találkozópontja, és ebből a nagyon jó szintézisből nő ki a brit film, ami erősen dokumentarista alapokból építkezik.”

prae.hu

Domokos Balázs

A Fehér farkas forgatásán (Fotó: Kárász Karolina)

Fehér farkas Tóth Krisztina azonos című novellájának felhasználásával készült, aki egyébként Szilágyi Lenke egyik képe nyomán komponálta a szöveget. „A színek szimbolikájával és a párhuzamokkal remekül játszó film a romák kirekesztését és a nők elnyomását egyszerre teszi témává. Farkas Franciska hibátlanul és elemi erővel tárja elénk a folyamatos megaláztatásai ellenére is büszke, tartással rendelkező cigánylányt, aki összebarátkozik egy ketrecben élő fehér farkassal. A filmvégi csavar mágikus realizmusával tökéletes lezárása ennek az erős alkotásnak”  – írta a filmről a Magyar Narancs.  

Domokos az európai film jövőjét elsősorban a nemzetközi koprodukciókban látja és mindenképpen ebbe az irányba szeretne elmozdulni operatőri munkáinak tekintetében is.

Fehér Farkas

Fehér farkas

Rendező: Szilágyi Fanni (SZFE)

Operatőr: Domokos Balázs (SZFE)

Forgatókönyv: Szilágyi Fanni (SZFE)

Eredeti novella: Tóth Krisztina

Vágó: Ördög Zsófia, Érdi Zsófia (SZFE)

Hangdizájn: Bodnár Dávid (SZFE)

Zene: Kovács Levente, Akkezdet Phiai, Mr. Busa, Bocsánat

Látvány: Tasnádi Zsófia (SZFE)

Szereplők: Farkas Franciska, Molnár Gusztáv, Vilmányi Benett

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés