bezár
 

irodalom

2015. 11. 12.
Átadták a Szervátiusz Jenő-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győrfi Lajos szobrászművésznek, Kovács András művészettörténésznek, Döbrentei Kornél költőnek, valamint Tiffán Ede borásznak ítélte oda az idén a Szervátiusz Jenő-díjat a művész nevét viselő alapítvány. Az elismeréseket csütörtök este adták Budapesten.

Az alapítványt Szervátiusz Tibor szobrász és felesége, Szervátiusz Klára hozta létre a művész édesapja, Szervátiusz Jenő  születésének 100. évfordulóján, 2003-ban. Emellett megalapították a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira - közölte az alapítvány az MTI-vel.
    

prae.hu

A méltatás szerint Győrfi Lajos szobrászművész a "nemzeti kultúra gyökereit is felmutató" magas színvonalú köztéri szobrászatáért érdemelte ki az elismerést. Kovács András a magyar nemzeti kultúra erdélyi reneszánsz, közép- és újkori művészeti értékeinek dokumentálásáért, megismertetéséért, valamint publikálásáért részesült a díjban, míg Döbrentei Kornél a magyar irodalom "legnemesebb hagyományainak folytatásáért, a nemzetért elkötelezett magas színvonalú írásművészetéért" kapta a kitüntetést.
    

Tiffán Ede a magyar borkultúra színvonalának, "a magyar bor minőségének emeléséért folytatott sok évtizedes munkájáért, valamint a magyar művészet, művészek támogatásáért" részesült a díjban.
    

Az idei díjátadón Szervátiusz Tibor szobrászművész 85. születésnapját is megünnepelték.
    

Az elismerés Szervátiusz Jenő (1903-1983) kolozsvári születésű szobrász nevét viseli. Az ő munkája többek között Tamási Áron síremléke Farkaslakán - amelyet fiával, Tiborral közösen készített -, a Jókai-emlékkő Pápán, valamint a Cantata Profana, amely Sopronban, az erdészeti egyetemen áll.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés