bezár
 

zene

2015. 11. 11.
Leo Brouwer az I. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál középpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leo Brouwer kubai gitárművész, zeneszerző, karmester áll a december 4. és 6. között tartandó I. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál középpontjában. A fesztiválon mesterkurzusok mellett több koncertet is rendeznek a Zeneakadémián.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia gitártanszakának vezetője, a fesztivál művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a rendezvényen olyan klasszikus gitárosokat és műveket szeretne bemutatni, akiket, illetve amelyeket a hazai közönség még nem ismer.
    

prae.hu

Az idén először megrendezendő fesztivál középpontjában Leo Brouwer kubai gitárművész, zeneszerző, karmester áll, aki mesterkurzust tart majd, a december 6-i zárókoncerten pedig a Kosztasz Kociolisz görög gitárművésszel fellépő Anima Musicae Kamarazenekart vezényli a Zeneakadémia nagytermében. A hangversenyen Leo Brouwer saját művei csendülnek fel, mind magyarországi bemutatóként - mondta Eötvös József.
    

Hozzátette: Leo Brouwer óriási megbecsülésnek örvend hazájában, de Spanyolországban is igen elismert és aktív. Műveinek csak körülbelül 10 százalékában szerepel gitár, a többi jellemzően szimfonikus vagy kórusmű - magyarázta Eötvös József, megjegyezve, hogy Brouwerre nagy hatással volt Bartók Béla, akit egyik példaképeként tisztel. A világhírű, MIDEM-díjas muzsikus az UNESCO zenei nagykövete.
    

December 4-én és 5-én két olyan gitáros, a spanyol Ricardo Gallén és a görög Kosztasz Kociolisz ad egy-egy szólóestet, akikkel Leo Brouwer az utóbbi évtizedekben sokat dolgozott együtt. Több művét nekik ajánlotta, és számos kompozícióját ők játszották lemezre.
    

Eötvös József elmondása szerint óriási az érdeklődés a fesztivál iránt, sokakat várnak külföldről is.
    

Kitért arra is, hogy a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált a három évente tartandó Budapesti Nemzetközi Gitárversenyek közötti években szeretnék megrendezni. Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt 2014 novemberében tartották, így idén és jövőre fesztiválra kerül sor, 2017 novemberében pedig a tervek szerint következhet a második gitárverseny - magyarázta. Hozzátette: a fesztivált minden év november-december környékén tartják, és mindig három napos lesz.
    

A budapesti rendezvény és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál viszonyáról elmondta: a füredi fesztivál sokrétűbb, felbukkan benne a dzsessz és a flamenco is, és a programmal kicsit a balatoni nyaralókat is igyekeznek becsalogatni, míg Budapesten rendkívül koncentrált és a klasszikus gitárra fókuszáló fesztivált tartanak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés