bezár
 

film

2009. 02. 10.
MMK: az ír-magyar filmes megállapodást továbbiak követhetik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
z Ír Filmalappal aláírt, magyar-ír koprodukciókat ösztönző megállapodást követően további külföldi filmes szervezetekkel, köztük francia és német alapokkal is kétoldalú együttműködési szerződés aláírására készül a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) - közölte az MMK főtitkára hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

Tóth Erzsébetet annak kapcsán kereste meg a távirati iroda, hogy a berlini filmfesztiválhoz kapcsolódva vasárnap a magyar-ír koprodukciók létrejöttét ösztönző együttműködési megállapodást írtak alá az Ír Filmalap (IFB) képviselőivel a berlini Collegium Hungaricum épületében.

A közalapítvány főtitkára elmondta, hogy további külföldi filmes szervezetekkel is kétoldalú megállapodásokra készülnek: az olaszokkal már korábban megegyeztek, de dolgoznak a német tartományi alapokkal és a franciákkal létrehozandó együttműködési szerződéseken is.

Mint az MMK főtitkára elmondta, az ír-magyar együttműködésről szóló dokumentumot a közalapítvány kuratóriuma nevében Bod Péter Ákos közgazdász látta el névjegyével.

A három évre szóló, összeg nélküli, kölcsönös támogatási megállapodás viszonossági alapon működik majd. "Egyik évben mi támogatunk egy többségi ír koprodukciót, majd ők szállnak be egy többségi magyar koprodukció finanszírozásába" - fogalmazott Tóth Erzsébet.

Elmondása szerint a március 1-jén hatályba lépő szerződés végrehajtására nem különítettek el külön keretet, és nem határoztak meg konkrét összeget. "Ha harmadik fél lép be egy magyar-ír koprodukcióba, annak 30 százaléknál nem lehet nagyobb részesedése a film költségvetésében" - tette hozzá.

Mint az MMK főtitkára kitért rá, a megállapodás ötletét Gigor Attila A nyomozó című filmje adta, amelynek finanszírozásában már írek is részt vettek. Konkrét munkákról a dokumentum aláírása óta még nem esett szó, de a kétoldalú megállapodástól függetlenül már most több közös projektről lehet tudni: Elek Judit és Szász János következő filmjeibe is ír partnerek készülnek beszállni - jegyezte meg Tóth Erzsébet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés