bezár
 

zene

2015. 11. 06.
Bendzsó a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Saját szerzemények és feldolgozások egyaránt elhangzanak Béla Fleck, a világ egyik legkiválóbb bendzsóművésze koncertjén a Müpa Fesztivál Színházában, ahol feleségével, Abigail Washburnnel lép színpadra.

A három klasszikus zeneszerző keresztnevét - Bartók Béla, Antonín Dvorák és Leos Janácek - is viselő, 57 éves Béla Anton Leos Fleck gyerekkorában, a hatvanas években egy tévésorozat, a Beverly Hillbillie főcímzenéjeként hallotta először a bendzsót. A hangszert itt a bluegrass koronázatlan királya, Earl Scruggs szólaltatta meg.
    

prae.hu

Első bendzsójára 15 éves koráig kellett várnia, addig gitárleckéket vett, illetve vadászkürtön tanult játszani. Húszas évei közepére már megjelent első szólólemeze, és az első számú bluegrass zenekarként számon tartott New Grass Revival tagjaként játszott. "Úgy akartam játszani, ahogy Chick Corea zongorázik" - nyilatkozott erről az időszakáról a Down Beat magazinnak adott interjúban.
    

A zenekar 1991-ben ugyan feloszlott, de Fleck és Victor Wooten megalapította a stílushatárokkal nem törődő Flecktonest. A zenekar második albuma, a Flight of the Cosmic Hippo a Billboard kortárs dzsesszalbumokat számba vevő listáján az első helyig jutott, és széles körű ismertséget, népszerűséget hozott a dzsesszrock-fúziós zene rajongói körében. A zenekar számtalan jelölés mellett hat Grammy-díjat zsebelt be.
    

Béla Fleck a legjelentősebb zenei díjból 15 aranygramofont tudhat magáénak, és minden más zenésznél több kategóriában - country, pop, dzsessz, bluegrass, klasszikus, folk, próza, zeneszerzés/hangszerelés - jelölték eddig. Az évek során számtalan formációval és hangszerelésben lépett fel; turnézott az eredeti felállásban összeállt Flecktonesszal, dolgozott Chick Coreával és Zakir Hussainnal, komponált bendzsóversenyt a Nashville Symphony számára, és tavaly jelent meg duettalbuma feleségével, a szintén bendzsóművész Abigail Washburnnel.
    

Vele érkezik a Müpába is november 8-án, ahol saját szerzeményeiket és feldolgozásokat is műsorra tűznek. A két bendzsós inspirálóan hatott egymás játékára, új színekkel gazdagítva a másik muzsikáját. Míg Fleck a dzsessz és a bluegrass ritmusait varázsolja elő bendzsójából, Washburn az Appalache-hegység véres balladáit és gospeleit énekli meg. Közös előadásukat még különlegesebbé teszi az általuk használt ritka, úgynevezett clawhammer, vagyis háromujjas pengetés technika.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés