bezár
 

zene

2015. 11. 05.
Huszonöt éves a Gregorián Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonöt éves a Gregorián Társaság. Az évforduló alkalmából jubileumi napot tartanak szombaton a budai Várban - közölte a társaság az MTI-vel.

A jubileumi napra scholatalálkozót szerveznek a Budavári Nagyboldogasszony-templomba, közismert nevén a Mátyás-templomba. A fellépő kórusok között szerepel a Szent Erzsébet Kórus, a Schola Cantorum Miskolciensis, a Schola Veritas, a Gaudium Carminis, az Exsultate Cantores és a Schola Cantate et Iubilate.
    

prae.hu

A program része a Gregorián Társaság huszonöt éves múltját és jövőjét bemutató beszélgetés a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.
    

A napot gregorián szentmise zárja, amelyet a Mátyás-templomban mutat be Beer Miklós váci megyés püspök. A szentmisén a Schola Gregoriana Budapestinensis és a meghívott scholák szolgálnak Béres György vezetésével, orgonán Horváth Márton Levente működik közre.
    

Az esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, védnökei Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Süllei László általános érseki helynök, a Mátyás-templom plébánosa és Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.
    

A Gregorián Társaság Béres György kezdeményezésére alakult 1990-ben a gregorián ének tanulmányozását, tanítását, művelését és közkinccsé tételét tűzve ki céljául. Legfontosabb feladatuknak azonban a gregorián énekek saját helyén, azaz a liturgiában való megszólaltatását tartják - olvasható a társaság közleményében.
    

A társaság elnöke 2014 óta Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés