bezár
 

film

2015. 11. 03.
Életreítéltek: dokfilm a Kisfogházról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy túlélő elbeszélése alapján forgattak dokumentumfilmet a Kisfogházról Életreítéltek címmel, az alkotást szerdán mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Nagy-Csere Áron, a filmet gyártó Nemzeti Örökség Intézetének történésze elmondta: becslése szerint húsz alatt lehet azoknak a mai is élő személyeknek a száma, akik egykor a Kisfogházban raboskodtak. Az épület az 56-os forradalmat követő megtorlás időszaka alatt vált hírhedté, Ott őrizték és végezték ki mások mellett Nagy Imre miniszterelnököt és Maléter Pál honvédelmi minisztert is.
    

prae.hu

Minden szereplővel az otthonukban készítettek hosszas életút-interjúkat, míg ketten közülük a forgatás alatt ellátogattak a ma emlékhelyként működő helyszínre is - tette hozzá Nagy-Csere Áron. A film szereplői között van Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt parlamenti képviselő és Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) tiszteletbeli elnöke is.
    

Az Életreítéltek bemutatóján november 4-én Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke mond köszöntőt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés