bezár
 

zene

2015. 11. 02.
Kocsis Zoltán vezényel a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kocsis Zoltán vezényletével lép fel a Zuglói Filharmónia szombaton a Zeneakadémián. A hangverseny szólistája a Virtuózokban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz.

A koncert mindhárom darabja - Antonín Dvorák: Vodník (A vízimanó); Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny; Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia) valamilyen drámai mű vagy esemény hatására íródott.
    

prae.hu

A vízimanó a cseh mesevilág jellegzetes alakja, aki nem éppen a jóindulatáról nevezetes, egy gonosz kobold, a víz alatti világ rettegett és kegyetlen uralkodója. A történetet a cseh komponista érzékletes zenei képekben ábrázolja - olvasható a Zuglói Filharmónia ajánlójában.
    

A mese után a történelmi valóság, az I. világháború drámája az, amely áthatja Edward Elgar angol zeneszerző e-moll csellóversenyét. A mű - kritikusai szerint - "tele van szomorúsággal és sajnálattal". A darab szólistája a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz, aki jelenleg a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának tanulója.
    

A Gaudeamus bérletbe illeszkedő, 15.30-kor kezdődő hangverseny harmadik darabja Schumann II. (C-dúr) szimfóniája lesz. A német zeneszerzőt a mű komponálása idején, 1845-ben az emberi lét legnagyobb problémái foglalkoztatták: a nagy érzelmek, a fájdalmak, a lét titka, értelme, célja. Mindezt zenében szerette volna kifejezni, ez megmagyarázza a darab szenvedélyes hangvételét is - írják az ajánlóban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés