bezár
 

színház

2015. 10. 31.
Kortársaink, a görögök – Görög drámák a boncasztalon
Karsai György, a k2 Színház és a KékSzobaHall beavató-színházi sorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortársaink, a görögök – Görög drámák a boncasztalon A Kortársaink, a görögök – Görög drámák a boncasztalon sorozatban Euripidész Alkésztisz című drámája következik 2015. november 8-án, vasárnap 19 órától a Budapest Jazz Clubban.

A k2 Színházzal közös vállalkozásban bemutatásra kerülő görög kultúrtörténeti sorozat új képet rajzol az európai színház megszületésének pillanatáról, az ókori görög színházról. A két és félezer évvel ezelőtt írott tragédiák és komédiák közös, beavató színházi elemzése, az eposzok és a drámák kulcsjeleneteinek színpadra állítása a magunkra-ismerés örömét, olykor döbbenetét, vagy szomorúságát kínálja. Ezek az irodalmi alkotások, ha jól kérdezik őket, válaszolnak, segítenek megérteni szűkebb és tágabb környezetünk jelenségeit, értékeit és konfliktusait.

Szkéné színház

Euripidész első fennmaradt drámája – i.e. 438-ból – az önfeláldozásról, a szerelemről, a hűségről és az isteni-félisteni hatalom brutalitásáról szól. Már műfaja is véget nem érő vitákra ad alkalmat, hiszen az Alkésztisz a drámai versenyek programját rögzítő, ma is olvasható listán a negyedik helyen, a szatírjáték helyén szerepel, holott e műfaj legtöbb jellegzetességével (szatírok Kara, mulatozás, egyetlen poénra kihegyezett történet, stb.) nem rendelkezik. De tragédia sem lehet – mondják a tudósok –, mivel senki nem hal meg benne.

A beavató színházi elemzésben megvizsgálják, hogyan építik a cselekményt a komikus és a tragikus elemek, s a történet eljátszása során a műfaji kérdésre is megkísérelnek filológiailag pontos és színházi megjelenítésben meggyőző választ adni.

Euripidész

EURIPIDÉSZ: ALKÉSZTISZ

Az egyik legtalányosabb görög dráma

2015. november 8., vasárnap 19.00

Budapest Jazz Club (Budapest, XIII., Hollán Ernő u. 7.)

ALKÉSZTISZ: Boros Anna

ADMÉTOSZ: Rózsa Krisztián

KAR: Viktor Balázs

HÉRAKLÉSZ: Domokos Zsolt

PHERÉSZ: Fodor Tamás

EUMÉLOSZ: Viktor Balázs

HALÁL: Piti Emőke

APOLLÓN: Horváth Szabolcs

EGY SZOLGÁLÓ: Borsányi Dániel

BEAVATÓ: Karsai György

Látványtervező: Jeli Sára Luca

Dramaturg: Karsai György, Fábián Péter, Benkó Bence

Rendezőasszisztens: Erdélyi Adrienn

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

Jegyek 2500 Ft-ért kaphatók online a www.jegymester.hu oldalon, minden este 19.00-22.00 között a Budapest Jazz Club jegypénztárában, a jegymester.hu partnerirodáiban és naponta 10.00-18.00-ig a Broadway Jegyirodában (Budapest, XIII., Hollán Ernő u. 7.).

Jegyfoglalás csak a gorogszinhaz@gmail.com címen lehetséges. A lefoglalt jegyek az előadás napján 18.30-ig átvehetők a Budapest Jazz Club (Budapest, XIII., Hollán Ernő u. 7.) jegypénztárában. (18.30-kor a foglalásokat törlik.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés