bezár
 

zene

2015. 10. 28.
A legendás zongoraművész visszatér Budapestre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2015. október 31-én és november 1-jén fél 8-tól két koncerten is Jevgenyij Koroljov lesz a Concerto Budapest vendége a Zeneakadémián.

Bár a budapesti közönség leginkább Bach- és Mozart-játékosként ismerte meg, Jevgenyij Koroljov változatos, a barokktól a bécsi klasszikusokon, Schuberten és Chopinen át Debussyig, Messiaenig és Ligeti Györgyig ívelő repertoár birtokosa. Ezen az estén – a Concerto Budapest zenekar visszatérő vendégeként - Bach g-moll zongoraversenyét és Beethoven III. (c-moll) zongoraversenyét szólaltatja meg.

prae.hu

Koroljov 2014 januárjában fellépett már Budapesten a zenekarral, akkori koncertjeit (ahol Mozart és Bach egy-egy zongoraversenyét adta elő) olyan nagy érdeklődés előzte meg, hogy a programot meg is kellett ismételni (a második estét megelőzően nyilvános főpróbát hirdetett a Concerto Budapest). A zongoraművész partnere ezeken a 2014-es koncerteken Keller András volt, előbb a Concerto Budapest karmestereként, utóbb pedig a Keller Vonósnégyes vezetőjeként. A mostani „visszatérés” alkalmával a két muzsikus ismét együtt áll majd a színpadra, hiszen a zenekart ezen a két estén is Keller András dirigálja.

Az Arvo Pärt (1935) művészetét közelebbről ismerők jól tudják, hogy az életműben milyen fontos szerepet játszanak a liturgikus zenei műfajok, s hogy az észt zeneszerző szakrális zenéje a legtöbb esetben a liturgikus műfajok „funkcióját” is megőrzi. Ezen a két koncerten – a zongoraversenyek után – a 2009-2010-ben komponált és a Berlini Filharmonikus Zenekar 12 csellistájának dedikált Missa brevis hangzik majd el (A darab címe az istentisztelet három tételére - Kyrie, Sanctus és Agnus Dei – utal), a koncerteket pedig Beethoven legismertebb, legtöbbet idézett műve, az V. (c-moll, „Sors”) szimfónia - a 19. század zenei gondolkodásának egyik sarokköve - zárja.

 

A program:

 

KOROLJOV/KELLER

2015. október 31. / november 1.  19.30h

Zeneakadémia

 

J.S. Bach: g-moll zongoraverseny BWV 1058

Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny op. 37

Arvo Pärt: Missa brevis

Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia Op. 67

 

Közreműködik: Jevgenyij Koroljov

Vezényel: Keller András 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés