bezár
 

art&design

2015. 10. 28.
Rekordáron kelt el Jean Prouvé asztala
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jean Prouvé (1901-1984) francia ipari formatervezőnek egy egyetemi ebédlőbe készült asztala 1,29 millió euróért (403 millió forintért) kelt egy árverésen Párizsban. Még soha ennyit nem fizettek a dizájner egy munkájáért.

 A korábbi rekord Prouvé esetében 1,241 millió euró volt szintén egy asztalért - közölte az Artcurial árverési ház.
    

prae.hu

A művész Charlotte Perriand, Le Corbusier és Pierre Jeanneret mellett az egyik legkeresettebb francia formatervezőnek számít.
    

A kedden kalapács alá került darab a Tanárok trapéza nevet viseli, és a Párizstól délre található Antony település egyetemi campusának ebédlőjében használták 1956 és 1984 között. Az ebédlőben több ilyen típusú asztal is volt, de a kedden eladott példány az egyetlen nagyméretű darab: 3,3 méter hosszú és 80 centiméter széles, fekete festett acélból és fából készült.
    

"Ez egy funkcionális bútor volt, ugyanakkor egy letisztult, teljesen építészeti irányvonallal van dolgunk, amit nagyon megbecsül a piac" - mondta Fabien Naudan, az árverési ház alelnöke.
    

Az asztalt 300 ezer euróért bocsátották árverésre és hét európai, amerikai és közel-keleti befektető versenyzett érte. Végül egy amerikai vihette haza - jelezte az Artcurial.
    

Prouvé asztala egy húsz darabból álló gyűjtemény része volt, amelynek minden tárgya elkelt kedden.
    

Charlotte Perriand két különleges darabját is eladták az árverésen: az a falra szerelhető könyvespolc, amelyet Jean Prouvé egykoron a lányának vásárolt meg, 237 400 euróért kelt el, míg a Mexikói házból valónak nevezett könyvespolc egyetlen példánya a világon, amely Charlotte Perriand eredeti rajza alapján készült, 156 800 euróért talált vevőre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés