bezár
 

irodalom

2015. 10. 26.
Ma tisztelegnek Sziveri János előtt a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című vendégjátékával tiszteleg a tragikus sorsú költő, Sziveri János (1954-1990) előtt a Müpában hétfőn.

A Müpa közleménye szerint a Magyarországon második alkalommal látható előadás a Literárium irodalmi sorozat részeként állít emléket a 36 évesen elhunyt vajdasági alkotónak. Sziveri János a Bábel című művére épülő darab a szülőföldjét elhagyni kényszerült, akkor már nagybeteg költő tragikus sorsán át az üldözöttségről, az emberi szenvedés természetéről, a haldoklás kiszolgáltatottságáról és az elviselhetetlen fájdalmakon felülemelkedő emberi méltóságáról szól.
    

prae.hu

Sziveri János önmagával szemben is kíméletlen művészi szarkazmussal, villoni éleslátással festette meg korának, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának szellemi állapotát és abban az egyén tragikus sorsát. Drámai erejű költészete lenyomata mindannak, ami megesett vele élete alatt - áll a közleményben.
    

A saját magát "lézengő árva apostolként" jellemző Sziveri János a magyar irodalom besorolhatatlan, kitaszított, magányos alakja volt, aki a politika által kikényszerített helyzetekben inkább az önrombolást választotta, mint a behódolást - olvasható a közleményben, amely a magyar költészet kivételes alakjának nevezi a fiatalon elhunyt alkotót.
    

Az ember komédiája című darabban Nagyabonyi Emese, Crnkovity Gabriella, Kiss Anikó, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek lép fel, a Sziveri-mű szövegére támaszkodó előadást Bakos Árpád zenéje színesíti. A rendezésért és a koreográfiáért Táborosi Margaréta felel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés