bezár
 

színház

2015. 10. 22.
Felolvasószínház és díjátadó a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két felolvasószínházi darabot mutatnak be kedden Szabadkán a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából, október 29-én pedig átadják a Pataki-gyűrű elnevezésű díjat - tájékoztatta az MTI-t a szabadkai Népszínház csütörtökön.

A felolvasószínházi előadások keretében a vajdasági színészek a szabadkai Népszínház drámapályázatának győztes munkáit, Baráth Katalin Hátország és Agárdi Gábor Holnap folytatjuk. című darabját olvassák fel Soós Attila, valamint Veljko Micunovic rendezésében.
    

Szkéné színház

Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, a bírálóbizottság tagja az MTI tudósítójának elmondta: Baráth Katalin drámája műfaját tekintve történelmi krimi. Az egyfelvonásos darab 1918-ban egy szükségkórházban játszódik, ahol nyomozás indul, miután az egyik francia tiszt rejtélyes körülmények között meghal. A történetet és a nyomozást bonyolítja, hogy kiderül: valamilyen formában mindenkinek köze volt a tiszthez. A krimit átszövik a világban éppen akkor zajló történelmi események.
    

Agárdi Gábor három lazán összefüggő jelenetet írt meg, amely a mai vajdasági, pontosabban szabadkai fiatalokról szól. Bemutatja kilátástalannak tűnő helyzetüket, ellehetetlenülésüket, a hiányzó jövőképet. Innen - úgy tűnik - csak az elvándorlás jelenthet kiutat.
    

A keddi napot vitaest zárja, amelynek moderátora Bérczes László rendező.
    

Október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján adják át a legrangosabb szakmai elismerést, a Pataki-gyűrűt. Az elismerés várományosa két újvidéki és három szabadkai színész: Krizsán Szilvia, Crnkovity Gabriella, Béres Márta, Mészáros Gábor és Mezei Zoltán.
    

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e, annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés