bezár
 

irodalom

2015. 10. 22.
Októberben lett 25 éves a stuttgarti Balassi Intézet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Októberben lett 25 éves a stuttgarti Balassi Intézet A sváb főváros kulturális éjszakáján, 2015. október 17-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Balassi Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális és Tájékoztastási Központ. Ebből az alkalomból színes programokkal várták az érdeklődőket. Az épület homlokzatát látványos, háromdimenziós mozgó képekkel díszítették, a koncertteremben pedig Péter Hajnalka és barátai adtak világzenei koncertet. A Balassi Intézet budapesti központjában már korábban nagy sikert aratott Megszínesített napfény című, Róth Miksa munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg az intézet galériájában. 

Stuttgartnacht a sváb főváros egyik legfontosabb őszi kulturális eseménye, amely kínálatában leginkább a Múzeumok hosszú éjszakájára hasonlít. Az idei évben a múzeumok és galériák mellett a klubok, színházak, mozik, intézetek és akadémiák kapták a főszerepet, összesen több mint 70 különböző helyszín várta 2015. október 17-én éjjel a látogatókat. Koncertek, színielőadások, artista show-k, felolvasások, film- és médiaprojektek színesítették a programot az évente több mint 10.000 látogatót vonzó eseményen. A Balassi Intézet Stuttgart fennállásának 25. évfordulója alkalmából különleges programokkal készült: a Freelusion Stúdió közreműködésével az épület homlokzatára lenyűgöző háromdimenziós alakzatokat vetítettek, melyek váltakozó képekkel és színekkel elevenítették meg az egyébként statikus, „örökszürke” falakat. Az intézet koncerttermében Péter Hajnalka és barátai adtak minden órában egy-egy világzenei minikoncertet. A magyar-bolgár származású énekesnő egyedülálló hangja, az együttes különleges hangszereinek kíséretével páratlan hangzásvilágot teremtett.

prae.hu

A stuttgarti Balassi Intézet galériájában, Róth Miksa születésének 150. évfordulója alkalmából megnyitott tárlat felnagyított fotókkal, eredeti vázlatokkal, korabeli és újabb fényképek segítségével idézi fel a Róth-műhely sokszínű és sokrétű munkásságát; mutatja be az életpálya főbb szakaszait és legfontosabb műveit. Róth Miksa (1865-1944) édesapja műhelyében, majd külföldi tanulmányutakon sajátította el az üvegfestés mesterségét. Stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió, az art déco, illetve ezek ötvözete jellemzi. Számos hazai és külföldi elismerésben részesült: 1898-ban elsőként neki ítélték az Iparművészeti Aranyérmet, az 1900-as párizsi világkiállításon ezüst, az 1902-es torinói és az 1904-es St. Louis-i (USA) világkiállításon pedig aranyéremmel tüntették ki.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés