bezár
 

zene

2015. 10. 20.
Count Basie a Modern Art Orchestra jazztörténeti sorozatában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Count Basie (1904-1984) amerikai zongorista, zenekarvezető és zeneszerző munkássága előtt tiszteleg csütörtökön a Modern Art Orchestra jazztörténeti sorozata a Budapest Music Centerben (BMC).

A sorozat olyan szerzőket mutat be, akik szerzeményeikkel vagy átdolgozásaikkal mértékadó szerepet töltöttek be a műfaj elmúlt száz évében. Különös figyelmet szentelnek azon művészeknek, akiknek jelentős érdemeik voltak a nagyzenekari jazzhangzás kialakításában, a jazz és a klasszikus zene műfaji határainak áthidalásában.
    

prae.hu

A Modern Art Orchestra nemcsak zenei élménnyel várja a közönséget, hanem vetítéssel és beszélgetésekkel kiegészítve mutatja be az adott művész életét és pályáját - közölték a szervezők az MTI-vel.
    

Count Basie (születési nevén William James Basie) a jazz és a swing meghatározó alakja volt, fél évszázadon át zenélt a világ nevezetes színpadain, művészetét kilenc Grammy-díjjal ismerték el.
    

Count Basie és együttesének első felvételét a Decca kiadó készítette 1937-ben New Yorkban. A harmincas évek végétől 1946-ig a Columbiánál jelentek meg lemezei. Az ötvenes években héttagú kisegyüttessel játszott, majd ismét big banddel folytatta. Első színes bőrű zenekarként a New York-i Waldorf Astoria hotel szerződtette őket 1957-ben.
    

Az ötvenes években koncertezett először Európában, eljutott Magyarországra is. A hatvanas évekre Count Basie és együttese megalapozta hírnevét az amerikai és a külföldi színpadokon, filmekben és a televízióban gyakran kaptak lehetőséget. Kísérte Frank Sinatrát, Ella Fitzgeraldot, Jackie Wilsont, Fred Astaire-t, Tony Bennettet és Sammy Davis Jr-t is, majd a hetvenes-nyolcvanas években visszatért a jazzhez. Születésének 100. évfordulójára, 2004-ben a The Count Basie Story, valamint a Count Basie and The Friends 100th Birthday Bash című reprezentatív albumokkal emlékeztek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés