bezár
 

irodalom

2015. 10. 16.
Sántha József, Szlukovényi Katalin és Bíró-Balogh Tamás kapták a Déry-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén egy író-kritikus, egy költő-műfordító, valamint egy író-irodalomtörténész-filológus vehette át a hazai irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését. A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díj az irodalmi élet kimagasló alkotóit jutalmazza. A díj kuratóriumának tagjai elismert irodalmárok, főtitkára pedig az Artisjus mindenkori főigazgatója.

2015-ben három alkotó részesült a Déry Tibor Alapítvány elismerésében. Sántha József író, kritikus első kritikagyűjteménye 2011-ben jelent meg Találmányaink összessége címmel, A télgyűlölő című novelláskötetét pedig idén publikálta. Szlukovényi Katalin költő, műfordító első verseskötete, a Kísérleti nyúlorr 2005-ben, Hamis nosztalgiák c. második kötete 2013-ban jelent meg. 2014-ben PhD fokozatot szerzett az ELTE Irodalomtudományi Doktori iskolájának Modern Angol-Amerikai Irodalom programján. Angolból és németből fordít. Bíró-Balogh Tamás első önálló könyve 1993-ban jelent meg Egy füzet magánélete címmel. Ezt négy kötet követte, a legutolsó Mint aki sínek közé esett cím alatt látott napvilágot 2014-ben.
A Déry-díj pénzjutalommal jár, ennek forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója, Dr. Szinger András, tagjai pedig Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan részesültek az elismerésben. A korábbi díjazottak között szerepelnek olyan írók-költők, mint Csoóri Sándor, Bán Zsófia, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, illetve olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla és Radnóti Sándor.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés