bezár
 

színház

2009. 02. 07.
Alkoholisták - ősbemutató Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ősbemutatót tart pénteken az egri Gárdonyi Géza Színház: a társulat Visky András Alkoholisták című drámáját viszi színpadra Nádasy Erikával a főszerepben - tájékoztatta a sajtót a teátrum sajtószóvivője.

Szkéné színház

Szegvári Menyhért, a darab rendezője szerint a kortárs erdélyi szerző titokzatos, költői misztériumdrámát írt, nagyon is földközeli szereplőkkel és helyzetekkel. "Hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra. Két világ, a látható és a láthatatlan, a színház két világa párhuzamosan egymás mellett" - idézte a rendezőt Pilisy Csenge.
    
Mint azt a szóvivő a bemutató napján elmondta, a Hüse Csaba, Ivády Erika és Venczel Valentin szereplésével bemutatandó egyfelvonásos dráma előadásmódja és díszlete is rendhagyó. Utóbbi egy, a csupasz színpad közepén álló kőoltár, amely szakrális hangulatot teremt a remény és az istenbe vetett hit szimbolizálásával.
    
Eközben a szereplők a játék nagy részét a nézőtéren, a közönség soraiban ülve töltik. Onnan folytatnak párbeszédet az éppen a színpadon tartózkodó színészekkel és egymással - tette hozzá Pilisy Csenge.
    
A darab születését - mint azt Visky András beharangozójában írta - egy újsághír, egy alkoholista nővel készült interjú ihlette. A beszélgetés elkészültekor Éva gyógyult alkoholistának számított, ebből a rendkívül ingatag pozícióból tekintett vissza elképesztő humorral és lepusztultságában is föl-fölcsillanó intelligenciával korábbi, tulajdonképpen általa is bizonyos révülettel szemlélt életére.
    
"Hirtelen egy szabad, rendkívül okos nő állt előttem a maga rettenetes erejével és kisugárzásával, valami olyasféle vibrálással, amivel csak a görög hősök bírnak. Egy Antigoné, aki a világot egy temetetlen holttest fölmutatásával teszi próbára" - emlékezett vissza a szerző.
    
A történet szerint ugyanis Éva gyermeke meghal, hogy miként, az nem derül ki, de a főhős gyilkosként él a világban. Hova kerül, akit megölünk? Kinek az életét éli a túlélő gyilkos? Lehetséges vajon levetni magunkról a ránk nőtt, velünk "élő" holttestet, vajon megváltozhat-e, átalakulhat-e egy ember élete? - ezeket a kérdéseket feszegeti Visky András drámája, amelyet februárban még négy alkalommal láthat a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán az egri közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés