bezár
 

film

2015. 10. 11.
Dokumentum- és kisjátékfilmekkel ünneplik a vajdasági magyar mozgókép napját
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több kisjátékfilmmel és néhány dokumentumfilmmel ünneplik kilenc napon át a vajdasági magyar mozgókép napját. A közelmúltban készült vajdasági filmeket október 12. és 21. között Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Zomborban és Újvidéken mutatják be.

Több alkotás is az elvándorlás témakörével foglalkozik. Csubriló Zoltán Újrakezdés című dokumentumfilmje azt az helyzetet mutatja be, amikor valaki családostul vagy egyedül elindul az ismeretlenbe egy jobb élet reményében. Foglalkozik ugyanakkor azzal a sorsdöntő kérdéssel is, hogy mikor kell elindulni, mikor mondja azt az ember, hogy "így már nem lehet tovább".

prae.hu

Litauszki János Határúton című dokumentumfilmje egy Magyarországon tanuló, majd munkát találó vajdasági lány szemén keresztül mutatja be a vajdasági fiatalok előtt álló perspektívákat.

Az idei esztendő fiatal alkotóinak kisjátékfilmjeit is bemutatják. Október 12. és 21. között a közönség megnézheti K. Kovács Ákos és Andrej Boka Ha majd nagy leszek... című alkotását, amely egy halláskárosultak intézményében tanító óvónő megdöbbenéséről szól, de Kovács István Csúszópénz című filmjét is, amelyben egy fodrászinast akarnak megvesztegetni munkaidő után, majd a történet váratlan fordulatot vesz. Látható lesz Goretic Péter Hagyaték című alkotása is, amely egy vajdasági származású, súlyosan beteg nagymama és németül beszélő unokája  kapcsolatát mutatja be.

A fentiek mellett Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmjét, Siflis Zoltán délszláv háborúkról szóló Örvényben és emberi sorsokat bemutató Nézünk egymásra című dokumentumfilmjét is vetítik a délvidéki filmünnepen.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés