bezár
 

irodalom

2015. 10. 08.
Konyha-nyelv
Transzfer fesztivál a PIMben október 15-18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konyha-nyelv Nyolcadik alkalommal rendezi meg 2015-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer fesztivált, melyen minden évben a szervezők egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet emelnek ki és ezzel az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolódási pontjait veszik górcső alá. Idén az irodalom és a gasztronómia kapcsolata kerül fókuszba.   Az idei Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket hívunk meg és nyitjuk ki ezzel a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre. Beszélgetünk gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, bevonjuk a tudományt, a nyelvészetet és a pszichológiát, ellátogatunk kedvenc szerzőink törzshelyeire egy kocsmatúra során és lesz (többek között) verskoncert gyerekeknek, brunch főző és felolvasó írókkal és városi kincskeresőjáték.

Programok 2015.

Október 15-én koraeste a fesztivál megnyitója után egy beszélgetést hallhatunk a gasztroirodalomról majd rendhagyó írói receptárverésen licitálhatunk Karafiáth Orsolya vezetésével. Minden napra készültünk egy filmmel, ezen a napon a Gulyáságyú dokumentumfilmet láthatjuk, de aki inkább a hasának élne ezen a napon, az velünk tarthat a nyitóvacsorán, a Könyvbárban.

prae.hu

A fesztivál másnapja igazán sokféle programot kínál, délután egy izgalmas beszélgetésen vehetünk részt és megtudhatunk sok mindent arról, milyen többlet-jelentéseket közvetít a gasztronómia. Estére elkészül a Péterfy Gergely főzte marhapörkölt, majd két másik beszélgetésbe kapcsolódhatunk be, az egyiken irodalmi szakácskönyveket nyitogatunk, a másikon pedig a régiónk konyhájáról hallhatunk eszmecserét. Ezen a napon is lesz mozi, a Toldi moziban vetítünk egy francia filmet Gemma Bovery címmel. Majd a napot a budai kocsmákban zárjuk, Krusovszky Dénes és Urfi Péter kalauzolásával.

Elérkezett a hétvége, ezért ezen a napon irodalmi sétára indulunk a Hosszúlépéssel. A Kompánia Lackfi verseket tálal a kicsiknek a Mesemúzeumban; a Hadikban pedig egy beszélgetést hallhatunk a kávéházakról. Délután főzünk, és közben írók felolvasnak, majd két beszélgetés várható, külföldi résztvevőkkel, például egy kínai fiatal szerzővel. Este ismét mozi a Toldiban, később egy beszélgetés a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról és a napot Csákányi Eszter zárja egy felolvasószínházzal.

A fesztivál zárónapján kincskeresésre várunk minden játékos lelkű kalandort, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport főz együtt a gyerekekkel. Dragomán György Szabó T. Annával beszélgetős ebédre vár minket a Hadikban, de a rászorulóknak is vasárnapi ebédet szolgálunk a Heti Betevővel, közben írók olvasnak fel. Délután moziba megyünk: a Világevők című filmet láthatjuk a Toldiban, utána beszélgetünk is a téma ismerőivel a helyszínen. A fesztiválzárót a Kisüzemben tartjuk filmkoncerttel.

 

Részletes program (október 15. csütörtök – 18. vasárnap)

 

Online is olvasható:

www.transzferfeszt.blog.hu

www.pim.hu

https://www.facebook.com/transferfest

http://issuu.com/petofiirodalmimuzeum/docs/pim-transfer-2015-fuzet-web

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés