bezár
 

zene

2015. 10. 07.
In Memoriam Csepregi Gyula – a Magyar Jazz Napja keretében
CAFe Budapest, 2015. okt. 12-e, Budapest Music Center: Andy Middleton amerikai szaxofonos a vendégszólista a 25 éves Trio Midnight koncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
In Memoriam Csepregi Gyula – a Magyar Jazz Napja keretében In Memoriam Csepregi Gyula címmel hallhatjuk azt a koncertsorozatot a Magyar Jazz Napján, amelyen élvonalbeli magyar és külföldi zenészek játszanak a Budapest Music Centerben. Az október 12-i rendezvényen fellép a legendás dobos, Billy Cobham, valamint két kitűnő szaxofonos: az amerikai, pár éve Bécsben élő Andy Middleton és a magyar, több évtizede Németországban élő Tony Lakatos. Andy Middleton egy évvel ezelőtt játszott először Magyarországon, Oláh Kálmán estjén, a Zeneakadémián. Ezúttal a 25 éves, a zongorista-zeneszerző Oláh Kálmán által alapított és vezetett Trio Midnight hangversenyén hallhatjuk őt, vendégszólistaként. 

Andy Middleton az Egyesült Államokban, Harrisburgban született, zeneszerzői mesterdiplomáját a Miami egyetemen szerezte meg. Közel 20 éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a bécsi konzervatórium meghívására. Azóta ott tanít professzorként jazz zeneszerzést, jazz elméletet és szaxofonjátékot.

prae.hu

Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. A saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a jazz hagyományaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként unikális stílus jellemzi. Zenekarvezetőként nyolc saját albumot jegyez.

Andy Middleton

A kiváló zenészek listája, akikkel játszott vagy lemezt készített, igen hosszú lenne, de íme néhány név: Kenny Wheeler, David Holland, Billy Hart, Maria Schneider, Randy Brecker, Bill Evans, Lionel Hampton, Bob Mintzer, Joey Calderazzo, és Adam Nussbaum.

2015. május 22-én Andy Middleton duóban játszott Oláh Kálmánnal Magyarországon, a koncertről írott beszámolóból pár sor, a Jazzma.hu írásából: „(…) Két nagyon nagy formátumú művész úgy beszélgetett egymással, hogy a legapróbb rezdülésekre is volt feleletük. Intim volt, meghitt, ugyanakkor modern, virtuóz, nagyon sok muzikalitással. (…) megpróbáltam beskatulyázni Andy-t, kihez hasonlít a leginkább a stílusa és a soundja, de egyszerűen beletörött a bicskám ebbe a képzelgésbe, annyira egyénien fújt. Modern szaxofonozás volt, virtuóz, de egyben mély is. (...)”.

Andy Middleton

Andy Middletonról néhány zenész társa:

DAVID LIEBMAN: “Andy Middleton represents the best of a new generation of jazz musicians.

MICHAEL BRECKER: “Here is the sax player with the courage to pursue his own voice. Here is improvising and writing in its best form - really pretty amazing!

JOHN ABERCROMBIE: “Totally contemporary playing and writing with a real sense of the jazz tradition. Excellent!

RANDY BRECKER: “Andy Middleton is one of the strongest tenor and soprano saxophonists on the scene. Check him out!

Andy Middleton

A Magyar Jazz Napja műsora:

19.30–19.55  Tálas Áron Trió és a Csepregi Gyula Szaxofonverseny dobogósai
20.00–20.40  Trio Midnight feat. Andy Middleton
20.45–21.20  Rátonyi Róbert és Csepregi Gyula (felvételről)
21.30–22.10  Studio 11 feat. Billy Cobham, Tony Lakatos

http://bmc.hu/#!/program/2292/CAFe_Budapest:_In_Memoriam_Csepregi_Gyula_#8211;_A_Magyar_Jazz_Napja_kereteben

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés