bezár
 

színház

2015. 10. 02.
Négy határon túli előadást mutat be ősszel a Nemzeti Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy határon túli színház mutatja be egy-egy kiemelkedő előadását idén ősszel a Nemzeti Színházban.

Ezek az előadások reprezentatív mintát adnak a környező országokban működő magyar színházi törekvésekből - hangsúlyozta Kulcsár Edit, a teátrum dramaturgja. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója úgy fogalmazott, azért különleges színházak ezek, "mert azon túl, hogy magyarok, megtermékenyülnek egy másik nemzet kultúrájával is, és ezáltal egy nagyon erőteljes jó hatás érvényesül bennük".
    

Szkéné színház

Október 9-én a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar A banda című táncjátékával indítja a sort, Könczei Árpád koreográfus rendezésében. A darab egy lakodalom zenekarának "megpróbáltatásait" mutatja be az erdélyi népzenén és néptánckultúrán keresztül, és egy egyedi formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni az egyes népszokásokat, rítusokat vagy éppen regionális vonatkozású történelmi eseményeket.
    

Október 11-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiát játssza a nagyszínpadon. Bessenyei Gedő István elmondta, hogy a darab volt a múlt évad legnépszerűbb előadása Szatmárnémetiben a magyar és román közönség körében egyaránt. Sorin Militaru román rendező ugyanis a színház magyar és a román társulatával egyaránt megrendezte a vígjátékot. A két előadás görbe tükörként és egymással párbeszédben világít rá a politikai becsvágy, az emberi kisszerűség és nagyravágyás örök jelenségeire.
    

Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése című darabjával október 30-án érkezik a fővárosba a révkomáromi Jókai Színház. A XIV. Lajos korában, egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén játszódó darab főszereplője Jean-Baptiste Poquelin, vagyis Moliere. A sikerei csúcsára érkezett drámaíró-színész, az uralkodó pártfogoltja szerelemre lobban fiatal színésznője, Armande Béjart iránt. Ez a kapcsolat lesz az apropója azoknak az intrikáknak, amelyek eredményeként Moliere kegyvesztetté válik. Bulgakov, a sztálini terror idején, halálos fenyegetettségben írt színművét gyakran a függés drámájaként is nevezik. A művet a szlovák Martin Huba rendezésében láthatja a főváros közönsége, Mokos Attilával, és Bandor Éva Jászai Mari-díjas színésznővel a főszerepben.
    

A sort november 6-án 19 órakor a Zentai Magyar Kamaraszínház zárja, amely A kárókatonák még nem jöttek vissza című darabját mutatja be. "Ez egy ifjúsági előadás amely a felnőtté válásról szól, de a felnőtteknek is jó újra átgondolni, hogy hogyan is nézett ki, milyen felelősségekkel járt ez az időszak" - mondta el a darabról Vukosavljev Iván, a színház igazgatója. Gion Nándor története egy "nemzedéki dráma", amely emberi szituációkkal, konfliktusokkal, cselekvéssel mesél, tele humorral, emberséggel és érvényes mindenhol, minden időben. A művet színpadra írta és állította Perényi Balázs.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés