bezár
 

színház

2009. 02. 06.
Lábán Rudolf-díj - nyolc jelölés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díj kuratóriuma csütörtökön nyilvánosságra hozta az ez évi jelöltek listáját; a díjra 2009-ben nyolc produkció kapott jelölést.

A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségének nevét viselő elismerést február 12-én adják át Budapesten, a Tranzit Art Caféban - tájékoztatta a sajtót csütörtökön a Trafó Kortárs Művészetek Háza.
    
A közlemény szerint a 2005-ben alapított Lábán Rudolf-díj odaítélésére az alapítók - a Trafó és a MU Színház - olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten pénzjutalomra számíthatnak az elismerést alapító két fővárosi színház felajánlásának köszönhetően - a fél- és másfélmillió forintos összeget a művészek következő előadásukhoz használhatják fel.
    
A kuratórium által jelölt produkciók között kapott helyet Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL, a Frenák Pál Társulat Intime (rendező-koreográfus: Frenák Pál), a Hóddance Kapcsolódjunk és bömböltessük 2. (rendező: Hód Adrienn), a Magyar Állami Népi Együttes Labirintus (koreográfus: Kovács Gerzson Péter és Mihályi Gábor), a Budapest Kortárstánc Főiskola Mennék  (koreográfus: Vladislava Mala), a Magyar Állami Operaház Balettegyüttese Menyegző (koreográfus: Bozsik Yvette), a Tünet Együttes Nincs ott semmi - avagy alszanak-e nappal az álmok (rendező-koreográfus: Szabó Réka), valamint a TranzDanz Örök élet termékek (koreográfus: Kovács Gerzson Péter) című előadása.
    
A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. 2007-ben a 12 jelölt koreográfia közül a MU Színház díját Réti Anna vehette át a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért, a Trafó díját pedig Horváth Csaba kapta saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. Tavaly a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért kapta meg az elismerést.
    
A zsűri tagja Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, szerkesztő, Kutszegi Csaba szerkesztő, tánckritikus, Mestyán Ádám esztéta, Péter Márta tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész, Szilágyi Szilvia Sisso újságíró és Tóth Ágnes Veronika kritikus.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés