bezár
 

zene

2015. 10. 01.
Új művészeti együttes Pécsett: Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új művészeti együttes Pécsett: Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus Saját zeneszakmai kívánalmainak kielégítésére fesztiválkórust alapít a Pannon Filharmonikusok együttese. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és a pécsi városvezetés által támogatott együttes Dobos László és Vass András művészeti vezetésével dolgozik majd. Az alapítás pontos dátuma 2015. október 1-je, vagyis a Zene világnapja.

Az a fajta magas színvonalú szakmai innováció, amit a PFZ képvisel, és a XXI. századi művészeti menedzsment-szemlélet kiszolgálása indokolttá teszi, hogy egy fesztiválkórus helyet kapjon a zenekar portfóliójában. A rendszeresen teltházzal játszó Pannon Filharmonikusokat az ország négy legjobb zenekara között tartjuk számon. A kulturális államtitkárság ennek megfelelően viszonyul a zenekar kórusalapító törekvéseihez, és minden támogatást megad hozzá” – mondta Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a zenekar sajtótájékoztatóján. 

prae.hu

A kórus létrehozásának célja, hogy a zenekar minőségi igényével összhangban működő, új és egyedi kórusformációt honosítson meg Pécsett, mely a Pannon Filharmonikusok kijelölt hangversenyein lép fel. A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező kórus felépítését tűzte ki célul. Zeneszakmai kívánalom a barokk és a bécsi klasszikus repertoár stílusos megszólaltatása, mely a szövegkiejtésben, az artikulációban, a zenei tagolásban és a hangzásban egyaránt érvényesül. A kórus vezetésének törekvései közt szerepel továbbá a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, illetve elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, mely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást és frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

Az 1600-1800-as évek időszaka az egyetemes zenetörténet vokál-szimfonikus repertoárjának aranykorszaka. A kórusalapító vállalásunk ennek a korszaknak kiaknázását célozza, de nem muzeális tevékenységre szántuk magunkat, hanem élővé szeretnénk tenni azokat a stílusbeli elemeket, melyeket az említett korszakok zeneműveiben fellelünk. A kantátákat, oratóriumokat, passiókat és miséket felsorakoztató zenei korszak emblematikus és ritkán játszott műveit egyaránt műsorra tűzzük majd” − összegezte Vass András, a kórus művészeti vezetője az új formáció törekvéseit. Majd vezetőtársa, Dobos László folytatta: „Amikor a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus új stílusáról beszélünk, akkor arra gondolunk, hogy historikus előadással szeretnénk megszólaltatni az érintett műveket. Pécsett az ilyesfajta előadásmódra törekvés – kórusos formában − nem volt jellemző az elmúlt időszakban. Ebben szeretnénk előrelépni a kórus megalapításával. A zenekar klasszikus-barokk repertoárjához a kórus munkáját egy letisztult hangzásvilággal szeretnénk hozzáilleszteni.

Dobos László és Vass András

A fesztiválkórus − mint azt neve is jelzi – a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd.

A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa tovább színesíti és gazdagítja a pécsi kóruséletet. Az új formáció nem konkurenciát, hanem inspirációt jelent a szakmai munkához, érezzük a kórusok és karnagyok támogató figyelmét ” – fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a kórusalapító sajtóeseményen.

A kórus vezetése a tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várja, akik a fenti célokkal egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. A kórus tagjainak sorába felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet.

Az október végi meghallgatás kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a Pannon Filharmonikusok weboldalán olvasható, vagyis a www.pfz.hu/fesztivalkorus webcímen.

Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus


Tagfelvételi felhívás


A Pannon Filharmonikusok a Zene világnapján, 2015. október 1-jén Dobos László és Vass András művészeti vezetésével megalapítja Fesztiválkórusát.

A kórus létrehozásának célja, hogy a zenekar minőségi igényével összhangban működő, új és egyedi kórusformációt honosítson meg Pécsett, mely a Pannon Filharmonikusok kijelölt hangversenyein lép fel. A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező kórus felépítését tűzte ki célul.

Zeneszakmai elvárás a barokk és a bécsi klasszikus repertoár stílusos megszólaltatására való törekvés, mely a szövegkiejtésben, az artikulációban, a zenei tagolásban és a hangzásban egyaránt érvényesül. További feladat a barokk és a klasszikus stílussal való megismerkedés, a zenei értelmezés új lehetőségeinek feltárása, illetve elsajátítása, valamint törekvés az áttetsző, hajlékony, letisztult, sallangoktól mentes, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítására, mely ugyanakkor a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást és frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi. A fesztiválkórus − mint azt a neve is jelzi − nem folyamatosan, heti rendszerességgel, hanem a hangversenyeket megelőző próbaperiódusokkal, precíz esti próbarenddel és a Pannon Filharmonikusok szakmaiságához méltó zenei elvárással dolgozik.

A kórus tagjai közé azokat várják, akik a fenti célokkal egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. 

A kórustagok az előadásokon való részvételért honoráriumban részesülnek.
 

A tagfelvétel módja: meghallgatás

A tagfelvétel a művészeti vezetők előtt történő előzetes meghallgatás alapján történik, melyen választható és kötelező zenei anyag előadásával mutatkozik be a jelentkező. A meghallgatás végén lapról olvasási feladat is lesz. A lapról olvasáshoz a kottát a bemutatkozás előtt 15 perccel kézbe kapja a jelentkező.

A meghallgatás kötelező zenei anyaga:

I. Szólórepertoár, opcionális zongorakísérettel
4-6 percnyi szóló repertoár SAJÁT ZONGORAKÍSÉRŐVEL vagy zongorakíséret nélkül
Szólórepertoár-darabnak válaszható:
- eredeti nyelven előadott Bach-mű részlete vagy
- eredeti nyelven előadott barokk ária, áriarészlet vagy
- eredeti nyelven előadott bécsi klasszikus ária, dal vagy
- két különböző karakterű magyar népdal

II. Kórusrepertoár (zongorakíséret nélkül)
A www.pfz.hu/fesztivalkorus oldalról letölthető kották közül:
- egy Bach-korál: a saját hangfajnak megfelelő szólam előadása eredeti nyelven és
- Mozart: Requiem, Kyrie tétel: a saját hangfajnak megfelelő szólam eléneklése eredeti nyelven vagy
Bach: Karácsonyi oratórium kijelölt tétele: a saját hangfajnak megfelelő szólam eléneklése eredeti nyelven

III. Lapról olvasás
Barokk vagy bécsi klasszikus, oratorikus mű kórusszólamának megszólaltatása eredeti nyelven. A lapról olvasás anyagát a próbaéneklés előtt negyed órával a jelentkező kézbe kapja.

A meghallgatás napjai: 2015. október 21., 22., 24., 26., 27.

A meghallgatás minden nap 15.00 órától zajlik előzetes beosztás szerint. A meghallgatás helyszíne: Kodály Központ,
Pannon Filharmonikusok próbaterme (7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.) – bejárat a Művészbejáró felől

Jelentkezés a meghallgatásra:

A jelentkezés módja: írásban a fesztivalkorus@pfz.hu e-mail-címre küldött fényképes bemutatkozó levélben, melynek tartalmazni kell:
-a hangfaj megjelölését
-a kórusban szerzett tapasztalatok leírását
-a magánénekesi tapasztalatok leírását
-a meghallgatáson elénekelendő szólórepertoár kottaanyagának másolatát
-az előéneklés időpontjánál feltüntetett 5 nap közül
az esetlegesen alkalmatlan nap(ok) megjelölését
-pontos elérhetőségeket (e-mail-cím, telefonszám)

A jelentkezés feltétele: betöltött 14. életév


A jelentkezés határideje: 2015. október 15.


A kórus a capella bemutatkozása 2015. december 16-án lesz a Kodály Központban − Dobos László vezényletével. Szimfonikus zenekari közreműködőként pedig első alkalommal 2015. december 19-én lép fel J. S. Bach műveivel a Pécsi Bazilikában − Vass András vezényletével.
 

További információ:

www.pfz.hu/fesztivalkorus
www.facebook.com/pannonfilharmonikusokfesztivalkorusa
Tel.: +36-72-500-329
E-mail: fesztivalkorus@pfz.hu
Pécs, 2015. október 1.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés