bezár
 

art&design

2015. 09. 26.
Múzeumok őszi fesztiválja - Bábosokról nyílik fotókiállítás az OSZMI-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bábosok a világ körül címmel Széman Richárd fotóiból nyílik kiállítás hétfőn az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI).

A szeptember 28. és 2016. január 10. között látogatható tárlatot Szász Zsolt dramaturg nyitja meg. Az eseménnyel kezdetét veszi a Múzeumok őszi fesztiválja az OSZMI-ban - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

prae.hu

A tárlat a bábjátékos fesztiválok előadóira, a báb és alkotója viszonyára koncentrál. A szubjektív, szinte mesei hangulatú fotók mellett megjelennek a kiállításon mindeddig nyilvánosság elé nem került, dokumentatív jellegű portrék is.

Széman Richárd fotográfus 1958-ban született Budapesten. 1974 óta fényképez, kezdetben amatőrként, majd fotóriporterként dolgozott. Éveken keresztül készített reklámfotókat hetilapoknak, majd egy színész- és modellügynökség műtermét vezette. 2001 óta illusztrálja a XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Füzeteket, jelenleg a XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fotó- és iratarchívumát kezeli. Rendszeresen fényképezi az utcaszínházi produkciókat és az utcaszínházasok különös életét, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa 22. éve.

"2008-ban játékos kísérletezésbe fogtam, színházi és portréfotóimat digitálisan újrafogalmazom, időt, tereket mosok egybe, új, saját, mitologikus világot próbálok létrehozni" - idézi a közlemény az alkotót.

A fotográfus 1989 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon képeivel, itthon és külföldön egyaránt. Többek között a Magyar Fotográfiai Múzeumban és a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) is megtalálhatók képei.

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében az OSZMI programjai között bábelőadás, konferencia és bábkészítés is szerepel. Október 1-jén Az élet és a halál vize című bábos meseelőadás látható Écsi Gyöngyi előadásában a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ugyanezen a helyszínen Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel október 16-án konferenciát rendeznek.

Bábosok a világ körül - élménybeszámolók beszélgetéssel egybekötve címmel beszélgetéssorozatra várják az érdeklődőket az OSZMI-ban. A három alkalommal - október 15-én, 21-én és november 4-én - megszervezett, a világ különböző tájainak bábos hagyományait bemutató élménybeszámolókat vetítés is kíséri.

A fesztivál keretében szeptember 28. és november 15. között Kesztyűs bábtól a marionettig címmel kézműves foglalkozásokat tartanak, amelyen az érdeklődők különféle bábtechnikákat ismerhetnek meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés