bezár
 

art&design

2015. 09. 26.
Megnyílt a Ceredi Nemzetközi Művésztelep kiállítása Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén húszéves Ceredi Nemzetközi Művésztelep gyűjteményéből válogat az a kiállítás, amely szombaton nyílt meg Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban; az október végéig látogatható tárlaton 12 ország művészeinek 170 alkotását nézhetik meg az érdeklődők.

Fodor Miklós, a múzeum megbízott igazgatója a megnyitón felidézte, az 1996-ban létrehozott művésztelep célja az volt, hogy meghatározó tényezővé váljon a magyar és a nemzetközi képzőművészeti életben. Ezt sikerült elérni - tette hozzá.

prae.hu

Jerger Krisztina művészettörténész kiemelte, hogy a látogatók a kortárs művészet szinte minden műfajával találkozhatnak a tárlaton: táblaképpel, applikációkkal, falikárpitokkal, nyomatokkal, litográfiával, egyedi rajzzal, installációval.

A művészettörténész felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt három lelkes ember - az azóta Salgótarján Pro Arte díjával is kitüntetett Kun Cecília, Fürjesi Csaba és Sánta László - elhatározta, hogy művésztelepet hoz létre, és nagyon sok rangos alkotót hívtak meg azóta a kis Nógrád megyei faluba, Ceredre. Szerinte heroikus munkát jelentett és jelent a telep megszervezése, működtetése, életben tartása.

A művésztelep vezetői folyamatosan komoly intellektuális kihívás elé állították az alkotókat azzal, hogy olyan témákat választottak, amelyek a ceredi kis közösség hétköznapi életét dolgozták fel. Dolgoztak helyben készített vásznakra, tisztaszobákban, régi fényképek, régi falusi eszközök felhasználásával. Az utóbbi években a kert, illetve a "hiánygeneráció", a lakosságszám csökkenése volt a tematika - emlékeztetett Jerger Krisztina, aki szerint az itt végzett munka egyedülálló, nincs Magyarországon másik ilyen művésztelep.

Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján alpolgármestere a tárlatot méltatva arról beszélt, hogy a város a kezdettől fogva támogatja a Ceredi Művésztelepet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés