bezár
 

art&design

2015. 09. 24.
Meghalt Telek Balázs fotóművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Telek Balázs fotográfus, képzőművész; a Balogh Rudolf-díjas alkotót 41 éves korában, szerdán érte a halál - tudatta a Magyar Fotóművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel.

"Fotóművészként az analóg technika megszállottja volt, camera obscura munkái új dimenziót nyitottak e leképezési formának. Nyitott volt, kíváncsi, kísérletező kedvű. Fotófalu, ArtBázis - a magyar fotográfia fontos műhelyei kötődnek a nevéhez" - írta a Magyar Fotóművészek Szövetsége.
    

prae.hu

Telek Balázs 1974. május 9-én született Balassagyarmaton. Korán érdeklődést mutatott különféle művészeti ágak iránt. Tanulmányait 1992-től az egri Eszterházy Károly Főiskolán folytatta. Tanára, Lugosi Lugo László fotóművész által ismerte meg a camera obscurát, ettől kezdve egyre inkább érdekelték a fotográfiában rejlő lehetőségek. A főiskolai évek alatt kezdett el foglalkozni festészettel és zenével is.
    

1996-ban az egri Líceum épületének belső terén, Az égi lajtorják leeresztése; Óriás parabolika címmel mutatta be diplomamunkáját, amely rendhagyó módon ötvözte a zenét, festészetet, fény- és mozgásművészetet.
    

Három főiskolás barátjával alakította meg a Tekodema Fotográfiai Csoportot, amely 1998-tól Magyarországon és külföldön számos kiállítást rendezett.
    

1999-ben elnyerte a XII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé (camera obscura) fődíját, valamint megkapta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ebben az időszakban camera obscuráival főleg panorámaképeket és fotó-anamorfózisokat készített. Alapító tagja a Nemzetközi Kepes Társaságnak.
    

A Budapesti Műszaki Egyetemen speciális fotográfiai kurzust vezetett építészhallgatók számára. Tagja volt a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületnek, 2003-ban vették fel a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. A Balogh Rudolf-díjat 2005-ben vehette át.
    

2007-ben feleségével létrehozták az ArtBázis Összművészeti Műhelyt, majd az ArtBázis Művészeti Alapítványt. Főszervezője volt a 2008-ban létrejött FotóFalu Projektnek.
    

Számos intézményben tanított, 2013-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első kiállításának (Capa Projekt - Kortárs vetített képek) kurátoraként dolgozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés