bezár
 

színház

2015. 09. 19.
A magyar dráma napja - Drámaünnep díjátadással
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar dráma napjáról díjátadással egybekötött ünnepségen emlékezik meg a Színházi Dramaturgok Céhe hétfőn este Budapesten.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 132 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Szkéné színház

A Színházi Dramaturgok Céhe a magyar dráma napján, szeptember 21-én este hét órakor tartja a VI. kerületi Mozsár kávéházban ünnepi összejövetelét, amelyre minden érdeklődőt várnak - olvasható a szervezők szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar dráma napja alkalmából ítéli oda a dramaturg céh minden évben az évad legjobb magyar drámájának járó elismerést, amelyet idén - titkos szavazással - Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve nyert el. A díjat azonban idén egy későbbi időpontban adják át.

A hétfői rendezvényen veheti át ugyanakkor Lengyel Anna dramaturg a - szintén titkos szavazással - odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt. Az elismerés átadásán a PanoDráma művészeti vezetőjét a hagyományoknak megfelelően az előző díjazott, Gyarmati Kata dramaturg, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészeti vezetője köszönti.

A Bálint Lajos Vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint a főváros alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjat évente felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak ítélik oda, emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés